Restauratie

  • Vanaf 2000 verdwijnt de markante gevel voor twee jaar achter stellingen. Onder strenge begeleiding van de diensten van Monumentenzorg kreeg het gebouw de functie van een moderne concertzaal, met parallel aan de concertruimte een foyer met bar. In die okerkleurige foyer werd de vergulde allure van het negentiende-eeuwse clublokaal van l’Union hersteld, naar het ontwerp van Vermeulen bij de opening in 1851.
  • Ook enkele elementen van de verbouwing tot beurszaal in 1901 worden behouden: het centrale daklicht en de ontbrekende orkesttribune.
  • De zusterzalen worden nog eens benadrukt aan de façade aan de Ketelvest. De fel gearticuleerde overkapping en de gigantische glaspartij lijkt de dubbele interne structuur tezelfdertijd te beschermen als te onthullen.
  • Het paradepaardje is de concertzaal. De relatief sobere, olijfgroene zaal meet zo’n 18 bij 25 meter en is ongeveer 9 meter hoog. Met een vlakke parketvloer op straatniveau sluit de zaal rechtstreeks aan op de foyer, zoals ze dit sinds 1906 doet. De parketvloer werd opgedeeld in vier afzonderlijke, in de hoogte verstelbare platforms. Een technologische hoogstandje, waardoor de ruimte zowel in staande opstelling als met tribune gebruikt kan worden.
  • Boven de oorspronkelijke plafonds met glaspartijen kwam er een dak. Dit gaf een onderkomen aan een nieuwe technische verdieping. Deze tussenruimte laat toneeltechnische en akoestische invullingen van de zalen toe, waardoor de zaal ook als opnamestudio kan fungeren, geschikt voor verschillende soorten muziek. Zo kreeg de concertzaal in eerste plaats een akoestisch profiel voor klassieke kamermuziek aangemeten. De ietwat langere nagalm kan eveneens ook gedempt worden, wat het dan weer de ideale omgeving maakt voor elektronisch versterkte muziek.

Handelsbeurs Concertzaal

In september 2002 opende de vernieuwde Handelsbeurs haar deuren voor haar eerste culturele seizoen. De blauwdruk die daar werd ontwikkeld zet zich verder tot in de hedendaagse werking: de ultieme balans tussen zaalhuur, boeiende coproducties en een eigen, gevarieerde muziekprogrammatie.