Ha'fest, dat is twee dagen ontdekking met muziek die de hokjes achterwege laat. Na de labelnight volgt op zaterdag de happening. 

Wissel af tussen altijd vernieuwende improvisatie-acts en volwaardige concerten, van in de concertzaal tot op het zonneterras.

Full concerts in de concertzaal
Endangered Blood, H A S T (cd-release) & Ahmed Roni and the New Era 

Kortere acts in de hal, foyer en op het zonneterras 
De Kift Combo, solo Rob Banken, Kaja Draksler en Ingrid Berger, duo Nils Vermeulen & William Parker, solo Chris Speed 

Ha'fest dag 2
za 18.05

Feest! Sponsor Duvel Moortgat biedt iedereen op de tweede dag van Ha'fest een gratis Duvel aan. Vraag je jeton aan de kassa.

Timetable

Kaja Draksler en Ingrid Berger Myhre | impro aan de piano met dans

De Sloveense pianiste Kaja Draksler heeft een voorliefde voor grote formaties. Wanneer ze op haar eentje speelt, voel je die achtergrond borrelen in haar pianospel: toetsen en snaren zijn de basis voor een miniatuurorkest. 

In de Amsterdamse vrije improvisatie-scene scheert ze hoge toppen, met bands als Čudars-Draksler Duo, Feecho, BadBooshBand, Draksler-Santos Silva duo en haar eigen Octet. Nu speelt ze een duo met danseres Ingrid Berger Myhre.

“It’s hard, or maybe impossible, to predict where she’s going to take you. That’s not so common from a young musician.” The New York Times

De Kift Combo | Poëtische punkfanfare

De Nederlandse fanfare-punkband De Kift draait al mee sinds 1988. Ze blinkt uit in intimiteit en weemoed maar ook tomeloze energie en euforie. Hun Nederlandstalige liedteksten zijn samengesteld uit de wereldliteratuur.

Met elf studioalbums en projecten binnen theater en film en televisie blijft De Kift na al die jaren even ongrijpbaar. Op Ha'fest verschijnen ze in Combo: drie ukeleles, een altviool en een cello. Meer niet. Of jawel: poëtische vrouwenstemmen. 

Ha'fest is de hoogmis van de Handelsbeursprogrammatie. Daarom verloten we tijdens de tweede festivaldag volgende abo's:

Inschrijven voor de loting kan ter plaatse voor 18u.

Endangered Blood | All star jazzkwartet

Die vier mannen van het New Yorkse Endangered Blood behoren tot de meest invloedrijke jazzmuzikanten van hun generatie. Als een soort gekke professoren overgieten ze avantgarde jazz en postbop met een postpunksaus: vet, vuil en vol energie. 

Deze all-starband met als spil ware vriendschap, chemie en jarenlange interactie tussen muzikanten loont de moeite. Hun twee bejubelde platen getuigen. Ze sluiten Ha'fest af.

Jim Black (drums), Trevor Dunn (bas), Oscar Noriega (altsax, basklarinet), Chris Speed (tenorsax, klarinet)

H A S T | jazz/rock (cd-release)

Het Gentse H A S T heeft roots in jazz, rock en improvisatie. Hun typerende sound wordt het best omschreven als een onversaagde verkenning van verbluffende eenvoud, riffs, en vrije improvisatie.

Minimale soundscapes versmelten met noise elementen, als een unieke mengeling tussen een Mondriaan en een Pollock. Een verkenning van extreme dynamieken, pure eenvoud en alles daartussenin.

“Simpel en complex, chaos en rust,” aldus Dansende Beren over de nieuwe plaat Elegy ★★★★

Rob Banken (altsax), Artan Buleshkaj (gitaar), Roeland Celis (gitaar), Cyrille Obermüller (contrabas), Elias Devoldere (drums)

Ahmed Roni and the New Era | Koerdische impro

Sinds de Koerdische Ahmed Roni bij een buurman de saz ontdekte, laat het instrument hem niet meer los. Momenteel verblijft hij in België en staat geen obstakel hem nog in de weg. Zijn ontmoeting met drumster Karen Willems (Inwolves, Zita Swoon Group) luidt voor zijn muzikale pad een nieuw tijdperk in.

Zij arrangeert de Koerdische traditionals en voegt er polyfone gezangen en gitaren aan toe met de psychedelische stijlkenmerken die haar eigen zijn. Live vervoegen ook Maarten Flamand (Antler King, Elefant) en Thomas Noël (Le Grand Bateau, The City’s Song) het oriëntaalse feest.

in coproductie met Handelsbeurs Concertzaal

Nils Vermeulen en William Parker (contrabas) | Impro met New Yorkse goeroe 

Vorig jaar op Ha'fest ging Nils Vermeulen (Kabas, Uma Chine, Jukwaa) op zoek naar harmonisch gelaagde en haast verstilde composities op zijn contrabas. Hij zet dit verder in gezelschap van grote meesters.

Eind maart deelde hij het podium met de Nederlandse bassist Wilbert De Joode, voor het slotstuk van zijn bezwerende triptiek wist Vermeulen de Amerikaanse contrabassist en goeroe William Parker te strikken.

Voor deze muzikale ontmoeting krijgt het duo enkele dagen om zich op elkaar af te stemmen, met ondersteuning van de Handelsbeurs.