Gebouw en geschiedenis

Historiek van het Handelsbeursgebouw

Doorheen de eeuwen

Ontstaan van Handelsbeurs Concertzaal

Het Noordstarfonds

Noordstarfonds vzw werd in 1935 opgericht vanuit de verzekeringsmaatschappij Noordstar en Boerhaave (nu Baloise Insurance). Het fonds zorgde voor extra impulsen aan het culturele leven in Vlaanderen. Zo sponsorde het door de jaren heen tal van manifestaties en organisaties in heel Vlaanderen.

Volgende organisaties genoten ooit steun van het Noordstarfonds:
Muziektheater Lod, Theaterwerkplaats Rataplan, Time Festival, Brugges Festival, Netwerk Aalst, Behoud de Begeerte, Monty, De Werf Brugge, Poëziecentrum, Festival van Vlaanderen, Nieuwpoorttheater, Victoria, Goeyvaerts Consort, Prometheus Ensemble, De Spiegel, Limelight en meer.

De Gele Zaal

In 1980 werd naast de sponsoractiviteiten van dit cultuurfonds ook een eigen werking uigebouwd. Dit werd de Gele Zaal, tot 1999 een referentie in Gent. De Gele Zaal bracht wereldmuziek en hedendaags klassieke muziek, naast tijdelijke tentoonstellingen van plastische kunst.

Handelsbeurs Concertzaal

In 1997 besliste het Noordstarfonds om de Handelsbeurs, een historisch pand in het centrum van Gent, in erfpacht te nemen en samen met de eigenaar, Baloise Insurance, te renoveren. De werken startten in augustus 2000, het gebouw zelf werd ingehuldigd op 27 september 2002.

Sinds 2002 organiseert Handelsbeurs Concertzaal er concerten van diverser genres en wordt het gebouw ook verhuurd aan derden.

Raad van Bestuur van Noordstarfonds vzw

  • Stefaan D’haeze, afg. bestuurder
  • Henk Janssen, voorzitter
  • Jan De Meulder, bestuurder
  • Kurt Melens, bestuurder
  • Katrien Laporte, bestuurder
  • Hilde Braeken, bestuurder
  • Filip Van der Poorten, secretaris