Vier tips voor Istanbul Ekspres

Van 15 tot 19 november strijkt het festival Istanbul Ekspres neer in Gent voor een portie Turkse pop, jazz en songs. Zoek jouw favoriete concertavond aan de hand van deze vier tips.

Turkse psychedelische folkrock

In de jaren zestig en zeventig beleefde het genre zijn hoogdagen in Turkije en tot op de dag van vandaag gaan muzikanten ermee aan de slag. Op Istanbul Ekspres hoor je zowel grondleggers als hedendaagse adepten. 

Altın Gün sierden met hun zwoele sound onlangs nog de affiche in de AB. Ze zijn een voortvloeisel van Jacco Gardner, het muzikale broertje van Tame Impala of een knipoog naar Pink Floyd op saz. 

Moğollar maakt 'Psychedelic Turkish Music since 1968'. Progressieve protestmuziek met tonnen historie en muzikaal vakmanschap.

Gevende voegt aan hun gelaagde trancetapijt nog een glansrol voor de trompet toe.  

Beluister als voorsmaakje deze playlist vol Turkse psychedelische rock en folk:

Folk en alternatieve popsongs 

Dat Mehmet Erdem zou komen, werd op Twitter spontaan onthaald op de ene retweet na de andere. Zijn diepe stem en gedegen muzikantenschap bezorgden hem doorheen de jaren een stevige fanbasis.  

Ceylan Erdem is een frisse stem binnen de Turkse singersongwriters. Met eigenzinnige teksten neemt ze Istanbul en het hedendaagse Turkije op de korrel.

Aysenur Kolivar keert dan weer terug naar de eenvoud en pracht van volkse liederen. Een verhalenverteller in een taal of zes. 

Oriëntaalse kamerjazz

De Nederlandse oedspeler Tristan Driessens reisde van jongs af aan de wereld rond en dat hoor je in zijn muziek. Met o.a. rietblazer Nathan Daems en percussionist Robbe Kieckens aan zijn zijde, komen jazz en de oriënt samen.

Ook The Secret Trio staat bekend om zijn geslaagde crossovers. Drie grote namen en wegbereiders verenigen de verfijnde klankkleur van de kanun, de klarinet en de oed. 

Een nieuwe Syrische buurman

De Handelsbeurs maakte voor het eerst kennis met de gevoelige composities van de Syrische violist Shalan Alhamwy tijdens zijn passage op Kraakpand. Op Istanbul Ekspres stelt hij tijdens Foyer Matinee zijn Turks-Syrische ensemble Jiraan voor, wat 'buren' betekent. 

  • Jiraan op zo 19.11 in de Handelsbeurs

Tip 5 was de immer gezellige fasilavond, waar klassieke muziek, lekker eten en dansen samenkomen. Maar die is inmiddels uitverkocht. 

Gepubliceerd op do 02.11.17