Tuur Florizoone pakt uit met solodebuut

Filmische soundscapes in première. Maak het mee via livestream.

Accordeonist Tuur Florizoone lanceert eerste soloalbum met filmische soundscapes

Op 5 november presenteert accordeonist-componist-arrangeur Tuur Florizoone zijn eerste solo-cd Night Shift. 

Die titel is niet toevallig gekozen. Tijdens de eerste lockdown realiseerde hij zich dat de tijd rijp was voor een allereerste solo-cd. Dit na diverse producties in eigen beheer, en voor groepsprojecten waarbij hij als frontman of sideman betrokken was. 

De opnames gebeurden voornamelijk thuis, ‘s nachts terwijl de kinderen sliepen, want overdag eisten die al zijn aandacht op. Componeren, improviseren en opnemen gebeurde dus tijdens talloze ‘night shifts’, terwijl Tuur eigenlijk een ochtendmens is. 

De cd is zonder meer het resultaat van jaren solo optreden. Het contrast tussen live optreden en alleen in een studio zitten is groot. Daar zit geen publiek terwijl dat precies inspireert en motiveert. “Het was even zoeken naar een juiste balans tussen ‘mensen live verrassen’ en een muzikaal coherent verhaal brengen op het format van een opname. Daar is reflectie en tijd voor nodig”, aldus Tuur.

De opnames gebeurden voornamelijk thuis, ‘s nachts terwijl de kinderen sliepen, want overdag eisten die al zijn aandacht op. Componeren, improviseren en opnemen gebeurde dus tijdens talloze ‘night shifts’

Filmische soundscapes 

De solorelease is anders dan wat men van zijn groepswerk (en tien cd’s) gewoon is, maar toch herkenbaar en Tuur-authentiek. Het merendeel van de composities is het resultaat van improvisaties – zeg maar ‘instant composities’ - tijdens nachtelijke opnames. 

De sterkte van Tuur, het componeren van herkenbare melodieën, maakt hier plaats voor een meer impressionistische benadering waar de melodie abstracter is, meer een soort ‘gevoel’. 

Het resultaat: vijftien filmische en intimistische soundscapes, met af en toe accordeon-geproduceerde wind en percussie, die een hele wereld oproepen.

Het resultaat: vijftien filmische en intimistische soundscapes, met af en toe accordeon-geproduceerde wind en percussie, die een hele wereld oproepen. De teneur is hoofdzakelijk ingetogen maar er zijn ook enkele opgewekte nummers en drie covers, waarbij To Autumn van Tuur zelf, Omdat ik van je hou van Raymond van het Groenewoud, en Je me suis fait tout petit van Georges Brassens.           

“Als accordeonist ben ik echt gevormd door het samenspel met andere muzikanten en dat hoor je nu ook in mijn soundscapes. Alleen moest ik ditmaal met geen andere muzikanten rekening houden en de muziek hoefde ook niet gestructureerd te zijn zoals voor een groepsproject. Ik zie deze solo-cd dan ook als een ode aan het instrument accordeon maar ook aan hoe het voelt om eenzaam te zijn, bijvoorbeeld tijdens een lockdown,” aldus Tuur Florizoone.  

Ik zie deze solo-cd dan ook als een ode aan het instrument accordeon maar ook aan hoe het voelt om eenzaam te zijn, bijvoorbeeld tijdens een lockdown

Vergroeid met accordeon     

Tuur is onafscheidelijk vergroeid met zijn chromatische accordeon van het gereputeerde merk Bugari. Het is nog steeds dezelfde instrument als van zijn aankoop in 1999, in het Italiaanse Castelfidardo. 

Hij is zo verknocht aan het instrument dat hij persoonlijke herstellers heeft in Italië, België en Parijs. Liever dan een gloednieuw exemplaar te kopen, heeft hij permanent een bedrag opzij staan om het instrument te laten herstellen. Deze accordeon heeft hem overal vergezeld op zijn avonturen, reizen, concerten, ontmoetingen... Het is het concertinstrument waarmee hij op het podium letterlijk verstrengelt. 

“Ik hou ervan de muziek en de diepste noten te voelen vibreren tegen mijn borstkas terwijl ik speel”. Hij geniet ervan dat het bij bepaalde noten of uithalen soms piept, zucht en kraakt, dat het m.a.w. ‘geleefd’ heeft en net daarom incorporeert hij die ‘imperfecties’ ook graag tijdens concerten en nu ook op zijn eerste solo-cd.  

In de livestream zie je de Handelsbeurs in een ander licht. De muzikanten krijgen vrij spel in de zaal en voegen aan hun concert ook tekst en uitleg toe. Verwacht korte interviews, gevarieerd camerawerk en natuurlijk de beste audiokwaliteit.  

Gepubliceerd op wo 28.10.20