Turkse melodieën in aantocht

Wat te verwachten van Istanbul Ekspres? Hier een muzikaal overzicht van het festivalprogramma.

Ga je graag naar verschillende concerten van Istanbul Ekspres?
Meer info over de festivalpas (vier concerten voor €25)

wo 14.11

Eda Baba trekt de eerste avond in De Centrale op gang met breekbare liedjes. Deze Turkse singer-songwriter speelt een akoestische set. 

Can Bobomo drijft daarna het energiepeil de hoogte in met opzwepende popsongs. In Turkije staat hij bekend om zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival, maar inmiddels staat hij vier albums verder.

do 15.11

De tweede festivalavond verschijnen er in de Handelsbeurs twee grote namen op podium. Kalben vertegenwoordigt de jonge garde van Turkse singer-songwriters, met inspiratiebronnen als Tom Waits en PJ Harvey.

Göksel is dan weer een ster die al jaren schittert aan het Turkse popfirmament.

vr 16.11

Voor het eerst in de geschiedenis van Istanbul Ekspres vindt de fasilavond plaats in de Handelsbeurs. 

Deze avond mikt op een uitbundige sfeer, met traditionele klassieke Turkse muziek, een buikdanseres en Turkse hapjes en drankjes.

za 17.11

Op zaterdag mag het er wat wilder aan toe gaan. In De Centrale maken maar liefst drie bands er een licht psychedelisch feest van. 

Zangeres Gaye Su Akyol zong al eerder op Istanbul Ekspres en schopte het inmiddels tot een Turkse undergroundsensatie, met een nominatie van Artist of the Week bij bandcamp. Grup Şimşek met zangeres Derya Yıldırım houdt ook wel van hypnotiserende orgeldeuntjes en de in Brussel wonende Kenan Erer sluit de avond af met wat extra balkan en “Bosporus Beats”.

zo 18.11

En dan is er zondag in de Handelsbeurs. Een dag om rustig te bekomen en de batterijen weer op te laden op de tonen van het Istanbulse Incesaz tijdens een Foyer Matinee. 

's Avonds volgt de festivalafsluiter in De Centrale: het resultaat van de volledig nieuwe festivalproductie Bright Bridges. Hiervoor reist de bekende gispyviolist Tcha Limberger een week naar Istanbul af om te repeteren met een ensemble muzikanten uit verschillende windstreken.

Gepubliceerd op ma 22.10.18