Sohnarr Invites

In gesprek met Patricia Vanneste over het komende minifestival met muziek, expo en installaties / door Bart Steenhaut

Patricia Vanneste trad twee jaar geleden naar buiten met haar soloproject Sohnarr. Coral Dusk was sowieso een indrukwekkend debuut, maar Vanneste nodigde erna acht artiesten uit om elk een nummer als inspiratie te gebruiken voor een persoonlijke herwerking. Het resultaat vormt de basis voor Sohnarr invites: een uniek minifestival op drie podia waar plaats is voor muziek, videoprojecties, schilderkunst en fotografie.

In 2018 stapte Patricia Vanneste uit Balthazar, de band die ze veertien jaar eerder met Jinte Bernardt en Maarten Devoldere had opgericht. Dat was geen gemakkelijke beslissing. Er waren internationale tournees en succesvolle passages op de hoofdpodia van Rock Werchter en Pukkelpop geweest, plus drie platen die intussen Belpopclassics zijn geworden. Haar viool was ook erg bepalend voor het geluid van de band. Maar, zoals ze zelf zegt, ‘het was gewoon tijd voor iets anders.’ 

Ze wilde muziek maken die niet uitsluitend binnen het strakke format van een popgroep paste, en zette die zoektocht in. Dat deed ze onder meer met Driftwood, waar ze met stichter en bezieler Sam De Bock en Sam Pieter Janssens aan het roer staat. De muziek klonk dromerig en melancholisch, maar had altijd genoeg punch om je emotioneel knock out te slaan.

Veel bagage had ze niet. Twee violen, een microfoon, een laptop, een midi-keyboard en een goed paar stapschoenen.

Toch was het met Sohnarr dat Vanneste twee jaar geleden de grootste stap in het onbekende zette. Zes maanden na haar vertrek bij Balthazar reisde ze in haar eentje door de uitgestrekte herfstlandschappen van Zweden en Noorwegen. Veel bagage had ze niet. Twee violen, een microfoon, een laptop, een midi-keyboard en een goed paar stapschoenen.

ze kregen volledig carte blanche om hun eigen ding te doen met mijn nummers. Bijgevolg ging het veel meer over hén dan over mezelf.

Ze zocht de meest afgelegen plekjes op, wentelde zich in de imposante eenzaamheid van deze adembenemende omgeving en voelde zichzelf vervagen. ‘In Scandinavië vond ik wat ik nodig had: bossen, bergen en meren. Voor mij is dat de kracht van de natuur: ik voelde me enorm klein, en had niet langer de behoefte om iets voor te stellen. Ik kon gewoon zijn.’ 

Het resultaat was Coral Dusk, een heel intense, emotionele plaat die nu een vervolg krijgt met Coral Dusk - Reworked. ‘Ik vind het steeds boeiender om te zien hoe we elkaar kunnen inspireren. Wat als het uitbrengen van die plaat geen eindpunt was, maar het begin kon zijn van iets anders: een ketting van inspiratie. Zo bracht ik het ook aan bij de andere artiesten: ze kregen volledig carte blanche om hun eigen ding te doen met mijn nummers. Bijgevolg ging het veel meer over hén dan over mezelf.

De meest extreme herinterpretatie komt van Editorsgitarist Justin Lockey. De dag voor de deadline kreeg ik zijn uitvoering van ‘Östmark’ binnen, en ’t bleek plots een deeptechno-track van bijna tien minuten. Fantastisch, maar wél even slikken.

Het resultaat klinkt bijzonder verrassend. In die mate dat ik in de toekomst vaker dit soort projecten zou
willen doen.’ Je eigen werk uit handen geven is niet voor elke artiest even evident, maar Vanneste had er geen moeite mee. 

‘Zodra je een plaat uitbrengt laat je ze sowieso los. Ik zie Reworked meer als werk van anderen dan van mezelf. De meest extreme herinterpretatie komt van Editorsgitarist Justin Lockey. De dag voor de deadline kreeg ik zijn uitvoering van ‘Östmark’ binnen, en ’t bleek plots een deeptechno-track van bijna tien minuten. Fantastisch, maar wél even slikken. Het origineel klonk al donker, en dat is zijn versie ook. Maar ánders donker. Die gaan we tijdens het festival in de toiletten van de Handelsbeurs draaien, omdat de akoestiek daar geweldig is. (lacht)’

Meer weten?

DO 31.03.22
Sohnarr invites

Minifestival met muziek, expo en installaties
Met Chantal Acda, Ansatz Der Machine, Avondlicht, Paulette Verlee en uiteraard een slotconcert van Sohnarr.

Gepubliceerd op do 03.03.22