Nieuw werk op basis van Bach

Theo Loevendie liet zich inspireren door het derde Brandenburgse Concert van Bach. Met behulp van dezelfde bouwstenen componeerde hij speciaal voor Holland Baroque het nieuwe werk Nachklang (2015).

In 2015 vroeg Holland Baroque aan Theo Loevendie om een nieuw stuk te schrijven, passend in een programma met de titel Perfect Strings. Het verwijst naar het derde Brandenburgse concert van Bach, waar de strijkersbezetting opgebouwd als 3-3-3: 3 violen, 3 altviolen, 3 celli. Perfect Strings dus.

Brandenburgs Concert nr 3 (1718)

Bach benut alle mogelijkheden, laat de thema’s door het ensemble flaneren en maakt een zichtbare partituur: je zíet het thema voorbijrennen zoals een wave in een voetbalstadion. Dit stuk is bij uitstek een zichtbaar gemaakte partituur.

Nachklang (2015)

Theo Loevendie voegde blokfluitist Erik Bosgraaf toe als aureool boven de perfecte strijkers bezetting. Hij maakte levendig gebruik van Bachs’ compositietechnieken.

Bach blijft in de verte naklinken en tegelijkertijd is Nachklang een echte Theo Loevendie geworden. Kijkend door zijn eigen bril heeft hij zijn eigen eerbetoon aan Bach en zijn eigen jeugd geschreven.

Gepubliceerd op wo 08.03.17