Nieuw seizoen van jazz online!

Vijf tips van de programmator + Early Bird Tickets

Ik presenteer jullie met veel plezier een reeks van vijf concerten die in het najaar doorgaan. Het is een evenwicht tussen belangrijke Belgische sleutelfiguren en buitenlandse sterkhouders.

Als programmator creëer je met sommige muzikanten door de jaren heen een sterke band. Twee gitaristen - heel verscheiden- ken ik ondertussen al meer dan dertig jaar. Twee spraakmakende figuren die voor mij tot de top van de wereld behoren. Lees er hieronder alles over.

do 03.11 
Dans Dans: 'Zink' / support: Eve Risser

Muziek van het hart, de buik en de ziel

Dans Dans had met Zink een pracht van een nieuwe plaat klaar die ze in 2020 op de wereld wilden loslaten, alleen wilde de wereld toen niet mee. 

Vandaag zijn we twee jaar verder en ligt er al materiaal voor een vervolg op het schap. Ze breien de twee aan elkaar voor een bijzonder concert in de Handelsbeurs. Zowel compositorisch als in het samenspelen scheert het trio steeds hogere toppen. De muziek klinkt frisser en gebalder dan ooit.

Soms klonk het als een gewone piano, maar evenzeer als een percussieorkest.

support: Eve Risser

Het concert staat in een dubbel met de Franse pianiste Eve Risser. Risser is een beetje de enfant terrible van de Franse jazz maar wordt wel op handen gedragen.

Drie jaar geleden zag ik een solo van haar op het Berlin Jazzfestival. Ze speelde op een geprepareerde buffetpiano die ook elektronisch was versterkt. Soms klonk het als een gewone piano, maar evenzeer als een percussieorkest. Het was aanstekelijke muziek die het publiek uit hun stoel wiegde. In de Handelsbeurs wil ze iedereen aan het dansen brengen.

zo 06.11
Fred Frith: 'Clearing Customs'

Levende legende op gitaar

Mijn verhaal met Frith begon in 1994 toen hij een van de centrale gasten van het Gentse TIME festival was. Oorspronkelijk een van de sterkhouders van de Britse progrock scene (richtte Henry Cow op, en werkte met Brian Eno), verhuisde hij laat jaren 70 naar New York.

Hij speelde met Bill Laswell in Material, met John Zorn in Naked City, bij The Residents … Had tal van eigen bands en projecten, schreef muziek voor film, dans en theater. 

Een onvoorstelbaar rijk palmares. Een muzikant en componist die ook de grenzen van het gitaarspel heeft verlegd door allerlei nieuwe technieken toe te passen.

Fred Frith vroeg of we geïnteresseerd waren in een tweede (exclusief) concert. Een onvoorstelbaar geschenk, want het is haast onbetaalbaar om die groep bij elkaar te krijgen. De muziek kan je best omschrijven als een filmisch verhaal.

Hij presenteert in de Handelsbeurs het project ‘Clearing Customs’ dat hij tien jaar geleden op plaat zette. Een groep van vijf muzikanten met een heel bijzondere bezetting: 

  • Susana Santos Silva op trompet (herinner haar van de plaat met De Beren Gieren. Ondertussen is ze een internationaal veel gevraagde trompettiste); 
  • Wu Fei – Chinese muzikante die de guzheng bespeeld -een grote tafelharp; 
  • Anantha Krishnan: speelt Inische percussie- mridangam, tablas 
  • en Marque Gilmor: drums en electronica. 

De band krijgt een nieuwe première in Essen en Fred Frith vroeg aan de Handelsbeurs of we geïnteresseerd waren in een tweede (exclusief) concert. Een onvoorstelbaar geschenk, want het is haast onbetaalbaar om die groep bij elkaar te krijgen. De muziek kan je best omschrijven als een filmisch verhaal. 

Er worden vele verschillende sferen opgewekt met dat rijke instrumentarium en die virtuoze muzikanten. Om je vingers af te likken.

De energie die aan de basis van de successen van de groep ligt, blijft het handelsmerk. Luid kunnen spelen zonder de subtiliteit te verliezen.

do 10.11 
The Bad Plus (albumrelease)

Een bom van energie


The Bad Plus is een monument in de jazzgeschiedenis. Startte als een trio opgericht door drummer Dave King en bassist Reid Anderson, die Ethan Iverson als pianist aan boord haalden.

Ze maakten die fameuze plaat met de Nirvana cover 'Smells Like Teen Spirit' als hit. Het trio had een bijzondere klank door hun heel dynamische manier van spelen. Soms heel hard, als een echte rockband. 

Na 17 jaar gebeurde het onvoorstelbare: pianist Iverson werd vervangen door Evan Orrins, die er met volle goesting tegenaan ging. De corona periode was ook bij The Bad Plus een tijd van alles eens op een rijtje zetten. Orrins besloot meer aandacht aan zijn solo carrière te besteden, en in plaats van te zitten kniezen gooiden King en Anderson het over een andere boeg. Ze nodigden gitarist Ben Monder en saxofonist Chris Speed uit om van het trio en kwartet te maken.

In de Handelsbeurs presenteren ze hun eerste plaat. De energie die aan de basis van de successen van de groep ligt, blijft het handelsmerk. Luid kunnen spelen zonder de subtiliteit te verliezen. Die energie op een publiek overbrengen blijft de essentie van hun verhaal. Ik ben al fan van in de beginjaren en kijk ongelooflijk uit naar dit nieuwe hoofdstuk.

Ik ben al fan van in de beginjaren en kijk ongelooflijk uit naar dit nieuwe hoofdstuk.

wo 23.11.22
Bert Joris ft. Sam Joris Octet

Nieuw werk van vader op zoon

Bert Joris
is één van die kernfiguren van de Belgische jazz die ook in het buitenland faam maakte, zowel als muzikant, componist als arrangeur. Hij stond aan de wieg van de jazzopleiding van het
Lemmensinstituut, doceerde aan verschillende conservatoria in het buitenland en bouwde aan een indrukwekkende carrière.

Ongetwijfeld ken je hem aan de zijde van Philippe Catherine of als solist, componist en arrangeur voor het Brussels Jazz Orchestra.

Hij komt uit een muzikaal gezin, en heeft de muziek ook aan zijn zoon, trompettist Sam Joris doorgeven.

Bert wordt dit jaar 65, en zoals het hoort maak je dan een reis met je zoon. Hij doet dat met het Sam Joris Octet. Een hechte groep met een uitstekende blazerssectie. Vader en zoon zij aan zij is niet alleen een emotioneel moment, maar vooral een muzikaal spannend en krachtig verhaal.

Vader en zoon zij aan zij is niet alleen een emotioneel moment, maar vooral een muzikaal spannend en krachtig verhaal.

Hij heeft een typische, een beetje hoekige manier van spelen die onder andere een gevolg is van het feit dat hij als jonge linkshandige gitarist gedwongen werd rechtshandig te spelen. Solo is zijn spel subliem.

wo 30.11 
Vitja Pauwels solo (albumrelease) / Marc Ribot solo
Generaties gitaristen

Ik haalde Marc Ribot in 1991 voor het eerst naar Gent als lid van The Jazzpassengers. Hij speelde toen al bij Tom Waits en Elvis Costello. Later werd ook één van de favorieten van John Zorn. 

Ribot is een bijzonder veelzijdige gitarist én componist. Hij heeft een typische, een beetje hoekige manier van spelen die onder andere een gevolg is van het feit dat hij als jonge linkshandige gitarist gedwongen werd rechtshandig te spelen. 

Solo is zijn spel subliem. Op een oude Gibson Parlour gitaar tokkelt hij de meest vreemde, innemende sferen. Je wordt naar het podium gezogen. De nummers worden fijnmazig en delicaat opgebouwd.

Het is een genot om hem aan het werk te zien. De laatste jaren is hij gaandeweg meer beginnen zingen. Ik moet toegeven dat ik mijn aandeel heb in dat avontuur. Gaf Ribot ooit de opdracht om een songprogramma uit te werken dat ik in Vooruit presenteerde. Hij was toen niet helemaal zeker van zijn zangtalent. Ondertussen hebben anderen hem van het tegendeel overtuigd.

Hij brengt zowel traditionals als eigen werk. Dit concert is een dubbel met een andere fan van Ribot – de jonge gitarist Vitja Pauwels (Naima Joris, Lara Rosseel,…) die zijn tweede soloplaat presenteert.

Op een oude Gibson Parlour gitaar tokkelt hij de meest vreemde, innemende sferen. Je wordt naar het podium gezogen. De nummers worden fijnmazig en delicaat opgebouwd.

Combitickets avantjazz

Ook de voorhoede van de New Yorkse 'new jazz scene' krijgt een mooie plek in ons programma.
Een absolute must voor de liefhebbers. We voorzien dan ook combitickets:

Ik hoop vaak te ontmoeten tijdens het volgende seizoen, en laat om te beginnen alvast deze vijf + twee niet liggen.

Warme groet,

Wim

Gepubliceerd op do 05.05.22