Met jazz het nieuwe jaar in

Programmator Wim Wabbes werpt zijn licht op de jazzkalender

Uit de maandelijkse nieuwsbrief van de programmator jazz. Schrijf je in.

Nieuws!

Flat Earth Society: ‘De Oesterprinses’ * za 18.01

De Oesterprinses spreekt tot de verbeelding. In 2005 zette Peter Vermeersch en Flat Earth Society deze inmiddels 100 jaar oude stille film op muziek.

Ik programmeerde de première ervan op het Gentse Filmfestival van 2005 in een volle theaterzaal van de Vooruit. Het publiek was laaiend enthousiast. Het is waarschijnlijk hun meest succesvolle productie ooit.

FES biedt een unieke kans om 2020 goedgemutst in te zetten, met heerlijke muzikale kwinkslagen, absurde humor en een licht dadaïstische plot.

FES voor kinderen (6+)

Als je kinderen of kleinkinderen hebt, meter, peter, nonkel of tante bent, dan kan je de Oesterprinses ook om 16u meemaken. Dan nodigen we kleine en grote oren uit om samen van dit filmconcert te genieten.

Lees meer over het avondconcert voor volwassenen ▸
Lees meer over het familieconcert (6+) met randactiviteiten ▸

Stian Westerhus: 'V' / Ottla (albumrelease) * do 23.01

De plaat van Ottla, het sextet rond Bert Dockx, is net uit. Dockx is een fantastische gitarist met een heel eigen stijl. Hij is ook een schitterende componist en arrangeur. Met Ottla bewijst hij dat ten voeten uit, zoals veldrijder Paul Herygers zou zeggen. 

Dockx dacht lang na over deze band, zowel het opzet als de bezetting als de muzikanten. Hij speelde meer try-outs dan er concerten waren bij de première tournee. Constant werd er gesleuteld en gedockxerd tot het echt goed zat. Nu staat het op plaat.

Opnieuw een lovende sterrenregen als respons. En live is het gewoon steengoed, maar dat moest ik je niet meer vertellen.

Naast een band als Ottla kan je niet anders dan een ander monument plaatsen. Stian Westerhus is een gitarist zoals Dockx er een is. Hij speelt in een brede waaier aan bands en is heel wendbaar in verschillende muziekstijlen. 

Ik zag hem al vaak aan het werk, en vond zijn muziek bijzonder mooi in het duo met vocaliste Sidsel Endresen.

Hij treedt aan met twee copains de route Ståle Storløkken (toetsen, elektronica en bekend van Super Silent en Elephant 9) en Erland Dahlen (drums, elektronica).

Samen zijn ze verantwoordelijk voor decennia van spannende Noorse jazz en aanverwanten.

Lees meer over dit dubbelconcert ▸

Natashia Kelly Group / Pentadox sextet * vr 31.01

De Belgische Natashia Kelly heeft Ierse roots. Ze zingt Ierse traditionals en eigen intimistische songs, maar dan ingebed in een heel apart muzikaal verhaal.

Hierbij ondersteunen rasmuzikanten Brice Soniano (bas) en Jan Ghesquière (gitaar) op subtiele manier haar mooie stem.

Natashia Kelly combineert de traditionele Ierse zangtechniek met een jazzy aanpak, wat een bijzonder resultaat geeft. Melancholisch warm en karaktervol.

Pentadox is een trio met pianist Bram De Looze, de sax van Sylvain Debaisieux en het jonge fenomeen Samuel Behr op drums.

Voor het concert in de Handelsbeurs breiden ze uit met drie Amerikaanse muzikanten:

  • Bassist Nick Dunston, een jong talent van de New Yorkse avant-garde. Speelde al met o.m. Tyshawn Sorey en Vijay Iyer.
  • Trombonist Weston Olencki, die ook elektronica voor zijn rekening neemt. Vaak actief op het raakvlak tussen hedendaagse muziek en improvisatie.
  • Cellist Lester St-Louis, zat enkele jaren geleden in Bram De Loozes Septych en maakte pas nog furore aan de zijde van Jaimie Branch.

Een tot de verbeelding sprekende instrumentatie waarbij ik de meest diverse en prachtige harmonieën kan voorstellen. Intense muziek door een groep jonge gedreven muzikanten. Next Generation Stuff.

Lees meer over dit dubbelconcert ▸

Uit de maandelijkse nieuwsbrief van de programmator jazz. Schrijf je in.

Gepubliceerd op vr 10.01.20