Luister naar de eerste release van Howe Gelb en The Colorist Orchestra

De zanger van Giant Sand maakte met het Belgische achtkoppige ensemble een volledig nieuwe song.

Wie is Howe Gelb

Na 35 jaar op de planken ken je de Amerikaanse singer-songwriter Howe Gelb (63) voornamelijk van de ontelbare albums die hij uitbracht met zijn Americana band Giant Sand. 

Ook solo is zijn discografie van een indrukwekkend formaat en tast hij de grenzen af van folk, rock en jazz. 

Op 30 april staat Howe Gelb met The Colorist Orchestra op de Handelsbeursplanken.

Hoe ze elkaar tegenkwamen 

Een zonnig terras, wat gemeenschappelijke vrienden en wederzijdse bewondering voor elkaars muzikale verhaal. Soms heeft de start voor een nieuwe muzikale samenwerking niet meer nodig. 

De hoge productiviteit, het improvisatorische, het tekstueel briljante en de momentane aanpak van Howe Gelb staan lijnrecht tegenover het minutieus uitgepuurde van The Colorist Orchestra. 

Net die tegenpolen blijken de motor voor de wederzijdse goesting om samen te werken. Howe, Kobe en Aarich ontmoeten elkaar op muzikaal nieuw terrein met ‘het buikgevoel’ als bindende factor.

Luister naar de eerste release 'Counting on':

Meer over 'Counting on'

TCO bewerkt niet enkel bestaande Howe Gelb songs maar ook gezamenlijk nieuw geschreven materiaal ontstaat. Een absolute primeur voor TCO  om meerdere nieuwe songs te schrijven in samenwerking met haar invité. 

Maar ook voor Howe een grote uitdaging om op het podium te staan met een orkest dat werkt rond onorthodoxe klanken en uitgekiende partituren. Een uitdaging die een bijzonder resultaat oplevert.

Deze nieuwe samen geschreven 'Counting on' is niet enkel een liefdeslied maar ook een beklijvende song over een brandend actueel onderwerp; de vluchtelingenproblematiek. 

Howe Gelb steekt geen redevoering af, of pretendeert geen kant en klaar antwoord. Hij schetst hoe de liefde tussen twee mensen schril contrasteert met de dramatische ommekeer in een mensenleven die de noodzakelijke vlucht, weg van thuis, met zich meebrengt. 

Gepubliceerd op wo 23.01.19