Jazz in februari

Programmator Wim Wabbes deelt wat de jazzmuzikanten van de februarimaand met hem doen.

Uit de maandelijkse nieuwsbrief van de programmator jazz. Schrijf je in.

Nieuws! 

  • do 05.03 Paolo Angeli solo werd in dubbel toegevoegd bij Lara Rosseel band (cd-release)
    Hij verbouwde een Sardijnse gitaar tot versterkt miniatuurorkest * nieuwe plaat * zijn indringende take op muziek van Radiohead

Broken Shadows met Tim Berne & Chris Speed / The Milk Factory (cd-release) * wo 05.02

De New Yorkse saxofonist Tim Berne was een van de eerste buitenlandse muzikanten die ik uitnodigde toen ik startte als muziekprogrammeur. Sanctified Dreams in 1989. Sindsdien ben ik hem op de voet blijven volgen.

Ik hou van zijn nogal condense muziek, gelaagd gecomponeerd en vooral de energie waarmee die vertolkt wordt. Het is muziek die je onmiddellijk naar de keel grijpt en je op je stoel vastpint. Ze doet me vaak aan Ornette Coleman denken.

Ook bij het kwartet Broken Shadows (luister). De alt van Berne en de tenor van Chris Speed samen met de hechte ritmesectie van de Bad Plus. Vuurwerk!

Ik hou van de energie van Berne, maar kan me evenzeer laven aan het prachtig geornamenteerde breiwerk van The Milk Factory. Na het vuurwerk volgt er muziek die een veel zachter landschap beschrijft.

Het Gentse The Milk Factory presenteert haar nieuwe plaat Aula. Ze is net uit en werd reeds overladen met viersterren-recensies.

Muziek die traag passeert en je zachtjes meezuigt op een zalige trip. Dit wordt een avond om te koesteren.

Lees meer over dit dubbelconcert ▸

Bram De Looze (solo piano) * za 22.02

Niettegenstaande zijn jeugdige jaren is pianist Bram De Looze bezig aan een stevige opmars, die hem weerklank bezorgt tot ver buiten de landsgrenzen.

Zijn vorige soloplaat Switch the Stream sloeg gensters. Hij werd vergeleken met Keith Jarrett, Jason Moran en Uri Caine, bij wie hij in de leer was.

Ik vind zijn spel indrukwekkend. Het subtiel balanceren tussen jazz, klassiek en impro. De virtuositeit hand in hand met krachtige ideeën.

Zoals bij de vorige plaat speelt hij opnieuw op een Steinway die onder handen is genomen door Chris Maene en een bijzondere touch heeft gekregen.

Lees meer ▸

Daan Vandewalle (piano) & Han Bennink (drums) * wo 26.02

Ook Daan Vandewalle heeft een internationale renommee. Hij wordt door een aantal toch wel zeer befaamde hedendaagse componisten - zoals Frederic Rzewski en Alvin Curran, maar ook Fred Frith - uitverkozen als hún pianist.

Het bijzondere aan Vandewalle is dat hij zowel thuis is in het interpreteren van complexe partituren als het instant improviseren.

Daarom is hij een van de betere uitvoerders van het werk van John Zorn (luister), wat in de Handelsbeurs op het programma staat.

In een tweede set zet Vandewalle volledig in op zijn improvisatietalent aan de zijde van Han Bennink, de peetvader van de Nederlandse jazz en een van de meest kleurrijke figuren in de jazz tout court.

Ik zag Bennink ooit op een festival op klompen achter een drumstel plaatsnemen. Na vijf minuten zat hij al op de voorscène enkel op de klomp te drummen. Twintig minuten aan een stuk. Het was een van de spannendste en mooiste drumsolo’s ooit.

Deze 77-jarige drummer is nog altijd een rasperformer die ooit aan de zijde stond van Eric Dolphy, Johnny Griffin en andere grootheden. Ook zelf staat hij al geruime tijd in dat rijtje van legendes.

Lees meer ▸

Uit de maandelijkse nieuwsbrief van de programmator jazz. Schrijf je in.

Gepubliceerd op ma 27.01.20