Istanbul Ekspres: programma bekend

Van 15 t/m 19 november hoor je Turkse muziek in Gent. Zowel in de Handelsbeurs als in De Centrale kan je terecht voor een brede waaier aan door Turken beïnvloedde songs en instrumentals.

Istanbul heeft een geschiedenis waarin verschillende gemeenschappen het leven deelden; de Turkse, Armeense, Griekse, Joodse en Koerdische. En vandaag komen daar nieuwe bevolkingsgroepen bij, voornamelijk uit buurland Syrië.

Als je door de straten van Istanbul wandelt, hoor je die diversiteit via de muziek op straat. Dat beeld wil Istanbul Ekspres tonen: een stad waar muziek de mensen bindt, waar verdraagzaamheid heerst en waar het podium een plek is voor levensliederen en feest.

In vogelvlucht van woensdag 15 tot zondag 19 november:

  1. Zanger en oedspeler Mehmet Erdem is vooral gekend door zijn soundtracks bij Turkse films. Hij opent het festival in de Handelsbeurs, in double bill met de psychedelica van Altin Gün.
  2. Straffe vrouw Ceylan Ertem combineert haar frisse grooves met eigenzinnige teksten over haar sterke vrouwelijke voorbeelden en een gelaagd leven in het hedendaagse Turkije.
  3. Naar gewoonte is er op vrijdagavond een fasilconcert. Istanbul Fasil Ensemble zorgt voor Turks klassieke meezingers, De Centrale voor mezze.
  4. Op zondagmiddag verzorgt de Syrische violist Shalan Alhamwy de foyer matinee.
  5. The Secret Trio met kanunspeler Tamer Pinarbasi, meesterklarinettist Ismail Lumanivski en oedspeler Ara Dinkjian brengen traditionele melodieën die de improvisatie uit het Midden Oosten, de dansritmes van de Balkan en Westerse klassieke muziek en jazz combineren.
Gepubliceerd op wo 20.09.17