In aantocht: filmconcerten

Muziek en beeld zijn uitstekende maatjes. Volgende concerten zoeken die vriendschap op.

wo 24.01 Depedro

Jairo Zavala van Depedro maakte een reis door Senegal. Zijn ervaringen werden een gelauwerde reisdocumentaire. De soundtrack - later zijn vijfde album - componeerde hij onderweg. 

Zijn concert speelt hij zonder film, maar misschien verschijnen de beelden wel als vanzelf voor het geestesoog.

'Toen ik klein was, legde mijn moeder vaak muziek van Lamine Konté op. Ik heb altijd van zijn muziek gehouden, en na al die jaren wilde ik ontdekken wie die man echt was. Dus ben ik naar Dakar gevlogen en heb ik zijn spoor gevolgd. Die reis en Kontés melodieën en eigenzinnige manier van songschrijven hebben me geïnspireerd om ‘El Pasajero’ te maken.'

do 01.02 We Stood Like Kings: 'USA 1982' + film Koyaanisqatsi 

In 1982 brandde de beelden van Godfrey Reggio's documentaire Koyaanisqatsi zich op menig netvlies. De muziek was toen nog van de hand van Philip Glass.

Nu is het de beurt aan We Stood Like Kings. Met traag opbouwende, filmische klanktapijten schilderen ze een eigen soundtrack.

Wie fan is van bands als Penguin Café of Balmorhea of gewoon zin heeft in knappe, filmische muziek kan dit album blindelings aanschaffen.

wo 21.02 Goeyvaerts Trio (strijktrio) & Quatuor Alfama (strijkkwartet) + film Anton Webern

Een leven vatten in beelden. Geen makkelijke opdracht. Met schijnbaar versprokkelde fragmenten lijkt de Belgische cineast Thierry Knauff er toch in te slagen. 

Het Goeyvaerts Trio voegt bij de kortfilm ‘Anton Webern’ een uitvoering van zijn Satz voor strijktrio (1925) toe. Schönbergs Verklärte Nacht maakt de concertavond compleet.

Gepubliceerd op ma 22.01.18