Het verhaal van Fred Frith

Op donderdag 5 november gaat Fred Frith in zee met het gitaarkwartet Zwerm. Het zijn vier jonge, virtuoze muzikanten die het werk van Frith goed kennen en meestappen in zijn avontuur.

Het ensemble vertrekt op donderdag 5 november vanuit het klankenspectrum van de elektrische gitaar in zijn breedste zin. Dit weet programmator Wim Wabbes nog over een van zijn vorige ervaringen met Frith:

ANEKDOTE OVER FRED FRITH

'Mei 1994. Lukas Pairon, jarenlang directeur van het hedendaagse muziekensemble Ictus, staat in een volle balzaal van Vooruit. Op het podium dirigeert Fred Frith een voor de gelegenheid samengesteld orkest met zowel Gentse muzikanten als het kruim van de internationale impro-scene.

Er wordt van heel heftig tot heel minimaal gemusiceerd. Hun concentratie is bijna tastbaar en straalt af op het publiek. Op het einde weerklinkt een daverend applaus. Na het concert klampt Lukas onze programmator Wim Wabbes aan. ‘Dit is fantastische muziek. Ik wil dat Ictus die partituur speelt’.

Op de pupiters bleken echter helemaal geen bladen met notenbalken te staan, maar kaften vol abstracte foto’s van muren, landschappen en ijzeren constructies. Rond die dynamische lijnen en met Fred Frith als aanvoerder weerklonk muziek als een gecomponeerd hedendaags werk.'

Op de pupiters bleken echter helemaal geen bladen met notenbalken te staan, maar kaften vol abstracte foto’s van muren, landschappen en ijzeren constructies.

Wim Wabbes
Gepubliceerd op do 29.10.15