Getipt in De Standaard

Voor deze concerten kan je afzakken naar de Handelsbeurs.

De Standaard belichtte in hun overzicht 9 concerten uit het aanbod van de Handelsbeurs. Beluister ze via onderstaande opsomming.

za 26.01 Kraakpand met o.a. Mortier

Tijdens Kraakpand hoor je op een en dezelfde avond 4 bands in 4 genres. Deze editie: het Gentse Mortier met Nederlandstalige indiepop, de Brusselse Esinam met elektro-jazz, Echoes of Zoo met oriëntaalse jazzgrooves en koerdische improvisaties van Ahmed Roni.

Met "Verhaal van Karel" deelde Mortier de derde song van hun debuut #MORTIER, dat in maart uitkomt bij Mayway Records. Met gastbijdrages van o.a. Mattias De Craene op sax en Christophe Claeys op vibrafoon. 

vr 15.02 Ictus & Amir ElSaffar (trompet): ‘Interstices’

Het geliefde Ictus ensemble gaat een nieuwe samenwerking aan met  de New Yorkse jazztrompettist Amir ElSaffar. Een brug tussen klassiek en oriëntaalse improvisatie, tussen Oost en West. 

do 07.03 Fred Hersch (piano solo) 

Fred Hersch heeft al 40 platen op zijn actief en reeds 11 daarvan solo. Zijn meeste recente soloplaat Open Book verscheen vorig jaar. 

Programmator Wim Wabbes schreef erover in zijn nieuwsbrief:

"(...) Een van de nummers 'Through the Forest' heeft een bijzonder verhaal. Hersch oversliep zich en haastte zich naar de studio waar hij in een halve slaaptoestand een lange improvisatie speelde. Het deed mij denken aan mijn gesprek met hem waarin hij vertelde over zijn twee maanden durende coma. Een slaaptoestand die hij blijkbaar bewust beleefde. 

Hersch moest zichzelf nadien alles opnieuw aanleren. Het had invloed op zijn manier van spelen en zijn muziek. Emotioneel werd ze nog meer geladen met nog meer diepgang.

Mis deze vooral niet, het belooft een zeldzaam uniek concert te worden."

za 09.03 Refugees for Refugees (cd-release)

Met nationaliteiten van Tibet tot Syrië brengt deze groep muzikanten een gevarieerd muzikaal palet. Ze presenteren hun tweede album onder leiding van de Belgische oedspeler Tristan Driessens.

wo 13.03 Dirk Mommertz (piano) 

Zak weg in de rode pluche stoelen voor de geliefde Goldbergvariaties van Bach. Gebracht door niet de minste pianist, bekend van het Fauré Quartett.

za 23.03 SX: 'Eros' * uitverkocht

Hou Ticket Swap in de gaten om nog tickets te bemachtigen.

vr 29.03 Baron, De Looze en Verheyen: MiXMONK (cd-release)

Een ode aan Thelonious Monk met het Amerikaanse powerhouse Joey Baron en Belgen Bram De Looze aan piano en Robin Verheyen op sax. 

Programmator Wim Wabbes schreef erover in zijn nieuwsbrief:

"Het trio combineert Robins feilloze techniek en prachtige toon, Bram die virtuoos melodisch en ritmisch een meester is en Joey Baron die met al zijn bagage een van de meest melodische, speelse en fijngevoelige drummers van de planeet is."

di 23.04 Novastar: 'In The Cold Light Of Monday' 

Een nieuwe plaat met pakkende songs van eigen bodem.

wo 29.05 Brutus (cd-release)

Een tip: er zijn combitickets verkrijgbaar voor het releaseconcert van Raketkanon de dag erna in Kunstencentrum Vooruit. 

Gepubliceerd op wo 09.01.19