Drie jazzbeloftes, de programmator vertelt

Verse avontuurlijke jazzvissen in combinatie met een smakelijke portie fish and chips, wat wil een mens nog meer. Programmator Wim Wabbes geeft zijn ongezouten mening over de jonge stormlopers (of zwemmers?) op Verse Vis.

Verse Vis // za 04.05 vanaf 17u // Meer info // Bestel tickets

"Voor Verse Vis selecteerde ik twee bands uit Groot-Brittannië en Portugal met ertussenin de broeierige samenkomst van verschillende Europese muzikanten in Melting Pot. 

Tijdens de pauze eten we natuurlijk bijhorende Fish & Chips, of een vegetarisch alternatief. Want een festival moet niet alleen goed, maar ook gezellig zijn."

17u00 Elliot Galvin trio (UK) in de concertzaal 

"Het Britse pianotrio van Elliot Galvin musiceert in de beste Britse traditie, denk aan Django Bates, Billy Jenkins, Loose Tubes,… Ze doen complexe muziek schijnbaar eenvoudig klinken en voegen een gezonde dosis humor toe. Je luistert met de glimlach op het gezicht.

Elliot Galvin kende ik vooral als de pianist van Dinosaur, één van de meest gevraagde Britse bands van het ogenblik. De tweede plaat van zijn trio kreeg zeer lovende kritieken. ‘Glorious in its arrestingly planned order of manic development,’ beschrijft het goed. 

Tijdens Verse Vis presenteren ze hun allernieuwste worp Modern Times, die ze rechtstreeks op vinyl opnamen.

18u10 Melting Pot met Klopotec Orchestra in de foyer 

"Melting Pot is een internationale samenwerking tussen toonaangevende festival- en concertpodia uit Berlijn, Wroclaw, Oslo en de Handelsbeurs vanuit Gent. Iedere stad kiest een muzikant. Ze gaan op het festival met Hans Beckers zijn Klopotec-installatie (zie onder) aan de slag. Het beloofd spannend en magisch te worden.

De uitverkorenen voor deze editie:

  • Gilles Vandecaveye-Pinoy (piano, synthetizer), 
  • Matylda Gerber (tenorsax), 
  • LILJA (gitaar, zang), 
  • Max Santner (drums) 

Hans Beckers zijn Klopotec is een indrukkende installatie gemaakt van strandjuttershout gevonden aan de Noorse kust. Het zijn windmolens die marimbageluiden voortbrengen. Het geheel klinkt als een percussieorkest." 

20u30 The Rite of Trio (PT) in de concertzaal 

"The Rite of Trio maakte het publiek op 12 Points helemaal wild. Dit Portugese drietal speelt alsof ze bezeten zijn en stralen tegelijk zoveel enthousiasme en vreugde uit. 

De drie jonge muzikanten kennen elkaar al 10 jaar, muziek maken is dus onlosmakelijk met vriendschap verbonden. Het vertaalt zich in de hechtheid van hun geluid en in het spelplezier dat van het podium spat. 

Gitaar, contrabas, drums. Een dynamisch bereik waarbij de beider uiteinden van de decibelmeter worden verenigd. Virtuoos krachtig en begeesterd. Zij sluiten Verse Vis af."

Gepubliceerd op di 26.03.19