De vrouwen van de Handelsbeurs

Wereldwijd geldt 8 maart als internationale vrouwendag. Tijd om de vrouwen op het Handelsbeurspodium in de verf te zetten.

De Brusselse componiste Kaat De Windt haalde de mosterd voor princess4president uit deze quote van de vrijgevochten Amerikaanse schrijfster Kathy Acker. Door haar soulvolle songs (luister) blinkt dit project uit in maatschappelijke daadkracht, met teksten van Elvis Peeters als basis.

De Windt engageerde Annelies Van Dinter (Echo Beatty) en Naomi Sijmons (Reena Riot) als zangeressen. Lees in dit interview hoe ze elkaar vonden en inspireerden.

De Israëlische violiste Nurit Stark liet sinds haar vorige concert met Quatuor Terpsycordes (foto's) een verpletterende indruk na.

In maart speelt ze zowel samen met haar man (15.03) een gevoelig programma met Franse vioolmuziek, als een solorecital rond muziek van Béla Bartók; een componist die haar zeer dierbaar is.

De vrouwen van Ulali Project betuigden onlangs nog hun steun aan de demonstranten van de Dakota Acess Pipeline Protests.

Met het lied Idle No More kwamen ze op voor het klimaat, de rechten van inheemse Amerikanen, en mensenrechten in het algemeen. Door concerten wereldwijd gooien ze zich in die strijd.

De bekende Britse schrijver Aldous Huxley huwde met Maria Nys uit Eeklo. Hoewel ze in de geschiedenisboeken is verdwenen, bleek ze de drijvende kracht achter zijn carrière.

Trompettist Bart Maris, klassieke zangeres Sylvie De Pauw (Collegium Vocale Gent) blazen met Kristien Hemmerechts nieuw leven in haar verhaal.

Chère Jeanne, ik heb Gary Cooper ontmoet. Hij heeft de mooiste ogen in heel de wereld. Walt Disney nodigde ons uit om zijn filmstudio te bezoeken. Morgen komt Charlie Chaplin op de koffie. Ik heb ook Greta Garbo ontmoet. Zij is verlegen en neurotisch, maar zo’n mooie vrouw!

Maria Huxley in een van haar brieven
Gepubliceerd op wo 08.03.17