De Handelsbeurs kiest voor kunst

Kunst doet leven, verbeelden en verwonderen. Daarom steunt de Handelsbeurs de campagne Ik Kies Voor Kunst. Doe mee op ikkiesvoorkunst.be.

PRIJS VOOR GUY CASSIERS EN IVO VAN HOVE

Op 2 april ontvingen theatermakers Guy Cassiers en Ivo Van Hove van de Antwerpse Universiteit de titel van Eredoctor. In een interview verklaarde Guy Cassiers dat kunst politiek is. Rector Verschoren voegde daaraan toe dat hij met het uitreiken van deze Eredoctoraten het democratische debat wilde voeden.

Liever dat het botst dan dat er gezwegen wordt. Er moeten dus kritische mensen aanwezig zijn. En rebels en kritisch dat zijn Cassiers en Van Hove wel.

Kunst speelt een belangrijke rol in de samenleving. Ze maakt die democratischer, toleranter en transparanter. Kunst en kunstenaars slagen erin complexe processen bloot te leggen en maatschappelijke problemen op een creatieve manier te vertalen.

De politiek moet kunst steunen (lees: subsidiƫren) in de eerste plaats omdat ze samenleving rijker en boeiender maakt. Maar ook omdat ze op die manier haar eigen onbaatzuchtige oppositie een spreekbuis geeft. Haarzelf een spiegel voorhoudt.

Stem ook voor kunst op

www.ikkiesvoorkunst.be

Gepubliceerd op ma 05.05.14