Componeren, niet louter een mannenzaak

Doe mee aan de videowedstrijd Musique est une Femme

Als we het hebben over klassieke componisten, denkt iedereen meteen aan klinkende mannelijke namen als Bach, Chopin, Vivaldi of Schubert. Maar wie heeft het ooit over vrouwelijke grootmeesters als Clara Schumann, Hildegard van Bingen of Isabella Leonarda?

Musique est une femme

Musique est une femme is een Europees project dat vrouwelijke componisten van voor de 20ste eeuw de plek in de schijnwerpers wil geven die ze verdienen. 

Deel je die mening? Laat van je horen! Stuur voor 15 mei 2020 een kort filmpje of meme over dit thema en maak kans op eeuwige roem en mooie geldprijzen. 

Wat meer over het project

Al eeuwenlang schrijven vrouwelijke componisten muziek. Toch bleef die activiteit tot het begin van de 20ste eeuw vaak onbekend. Vrouwen kregen nooit hetzelfde podium als mannen en hun werk werd vaak bestempeld als 'minder interessant'.

'Musique est une femme' wil vrouwelijke klassieke componisten de publieke aandacht geven die ze verdienen. Samen met drie andere partners uit Polen, Griekenland en Letland steunt de Handelsbeurs dit initiatief.

Doe mee met de kortfilmwedstrijd

Bij 'Musique et une femme' stelen componistes de show. Wil je de stereotypes rond vrouwelijke componisten eens grondig onderzoeken? Of heb je een componiste ontdekt die een podium verdient via een verslag over haar leven en werk? 

  • Duik in het erfgoed van vrouwelijke componisten en/of stereotypes rond componerende vrouwen
  • Ga ermee aan de slag en maak een kort filmpje of een meme.
  • stuur jouw filmpje door voor 15 mei 2020.

Wat zijn de prijzen?

Geen wedstrijd zonder een winnaar. Dit zijn de prijzen van het Europese project: 

  • Publieksprijs van €650 via online stemmen
  • Eerste prijs van €550
  • Tweede prijs van €450
  • Derde prijs van €350

De beste inzendingen verschijnen op een nieuw Youtube kanaal, waar ook muziek van vrouwelijke componistes zal verzameld worden.

> Meer informatie over de wedstrijd

Succes!

Gepubliceerd op wo 05.02.20