Beste wensen voor 2017!

Een nieuw jaar met nieuwe voornemens, een nieuw jaar om de wereld te redden.

1) Zet maatschappijkritiek om in muziek

Maatschappijkritiek kan veel vormen aannemen. Muziek is er eentje van. Of het nu gaat over een Palestijnse singer-songwriter, talent van eigen bodem of een groep activistische native Americans; muzikanten hebben de gave om frustraties om te zetten in een krachtig, positief signaal.

2) Kijk terug op het verleden

Af en toe terugkijken op het verleden doet niemand kwaad. Om te leren van onze fouten. Om patronen in vraag te stellen. Maar tegelijk ook om ons te wentelen in herinneringen en het moois dat onze beschaving al voortbracht.

3) Stimuleer nieuwe projecten

Blijf vernieuwen, dan kom je vooruit. In de nieuwe concertenreeks Foyer Soirée proberen bands nieuwe projecten uit. In intieme kring kan je hun muziek van nabij beleven. Tijdens de eerste editie gaat Gentse stadscomponist en jazzpianist Fulco Ottervanger voor het eerst solo.

4) Vier als er iets te vieren valt

Tussen alle kopzorgen en drukte door zou je het zo vergeten: even stilstaan bij de dingen die belangrijk zijn. En ze eren. Creëer dus manieren om te vieren, hoe klein ook.

5) Kijk naar de toekomst

Hoe het ook zij, het is de jonge generatie die het in de toekomst zal moeten waarmaken. Alle hens aan dek om hen aan te moedigen en te prikkelen tot nieuwe ideeën.

Voor het vijfde jaar op rij gaan leerlingen van muziekscholen te lande bij Blind Date aan de slag met hedendaags klassiek.

6) Maak kennis met de schoonheid van andere culturen

Het is niet altijd makkelijk om in contact te komen met iets wat je niet kent. Muziek maken ze echter overal in de wereld, dus dat is alvast een gemene deler. Leer een andere cultuur eens kennen via de manier waarop iemand een lied zingt of de rijkdom aan klankkleuren en instrumenten.

7) Dans de ziel uit je lijf

Ontspan, laat los en volg je lichaam. En het beste is: met de juiste grooves komt dat vanzelf.

Gepubliceerd op do 22.12.16