Nordmann: 'In Velvet' (albumrelease) / support: Naga Ghost

jazz, pop / rock / song
di19.10.21

Elektrisch geladen jazz / rock 

Na de livestream, nu de live ervaring. Vorig jaar kwam Nordmann hun digitale albumrelease van In Velvet
(Unday Records) binnen met een knal. Tijd dus om het ook in de zaal zelf te ervaren.

Naast hun respectievelijke solo- en zijprojecten werkte de bandleden van Nordmann in stilte aan een opvolger voor het succesvolle The Boiling Ground uit 2017. Samen met producer Jasper Maekelberg blikten ze tien nieuwe tracks in. De band spreekt zelf van een nieuwe sound, met minder rock en meer elektronica die zich live vertaalt in een vijfmansbezetting. 

Meer over Nordmann

Dat hun combinatie van de vrijheid van impro-jazz met de kracht van rock hen een tweede plaats op Humo’s Rock Rally 2014 zou opleveren, had niemand verwacht. Op debuut Alarm (2015) wisten ze de power van hun performances op plaat te capteren terwijl The Boiling Ground hen een tour van meer dan 50 optredens opleverde in België, Nederland, Duitsland en Tsjechië. Die vallen goed bij de pers; passages op Gent Jazz en Jazz Middelheim werden gelauwerd en hun optreden op Pukkelpop 2017 werd door De Standaard zelfs gebombardeerd tot tweede beste concert van het festival. Daarnaast bewijst hun status als ‘best verkopende act van V2 België’ dan weer dat het publiek mee is en ook tv-makers grabbelen graag in hun discografie (Canvas, Team Scheire).

Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk, een nieuwe evolutie van Nordmann in de vorm van In Velvet, een gelaagd studioalbum dat zich als een warm deken om de luisteraar slaat en waarop rock ingeruild wordt voor elektronica. Een coherente, compact klinkende plaat waarop de persoonlijke evolutie van de aparte muzikanten en de invloed van omzwervingen bij andere projecten hoorbaar is in het geheel. Songs en melodie staan centraal, terwijl het instrumentarium werd uitgebreid met drumcomputers en synths om de meest wilde ideeën vorm te geven.

Producer Jasper Maekelberg (Faces On TV, Bazart, Douglas Firs, Hypochristmutreefuzz, Soldier’s Heart, Tsar B, Warhola, Balthazar, ...) – die hun debuut ook al voor zijn rekening nam - werd opgeroepen en zorgde voor structuur en overzicht binnen het vernieuwd muzikaal kader. Om het nieuw album live te kunnen spelen, zocht en vond de groep versterking; Thijs Troch (Hypochristmutreefuzz, The Milk Factory...) vervoegt Nordmann als toetsenist/gitarist. In deze nieuwe vorm is Nordmann meer dan ooit klaar om (inter)nationaal potten te breken.

'In Velvet', de derde van Nordmann, is een meesterlijk album. Een overheerlijke traktatie van een kleurrijke band. Een overweldigende nieuwe sound

★★★★ 1/2 Written In Music

Support: Naga Ghost

Naga Ghost is het project van Christophe Claeys (Mark Lanegan Band, Amatorski,...) en Annelies Van Dinter (Echo Beatty, Bed Rugs,...). Hun uitgepuurde indietronica ontstaat vanuit improvisaties waarin beide multi-instrumentalisten de grenzen van elkaars muzikale spectrum lichtvoetig betreden en pogen te verleggen.

Op hun debuut the kinder one lives inside zweeft Naga Ghost negen nummers lang tussen de innemende stem van Annelies, beklijvende elektronica, meeslepende klarinetbijdragen en de uitgepuurde percussie van Christophe. Gelaagd en eclectisch, maar tegelijk open en meeslepend.

Joris Caluwaerts (STUFF.) leverde meermaals een bepalende bijdrage op toetsen en vult Naga Ghost live dan ook perfect aan.

foto © Charlie De Keersmaecker
Een organisatie van Democrazy en Handelsbeurs Concertzaal

Programma

Nordmann
Edmund Lauret (gitaar), Mattias De Craene (tenorsax), Dries Geusens (bas), Elias Devoldere (drums), Thijs Troch (toetsen)
support: Naga Ghost

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Veiligheid voorop tijdens corona

Vanaf 7 maart 2022 gelden volgende huisregels.

  • Er is ventilatie met CO2-meter.
  • Ben je ziek? Blijf dan thuis.

Bekijk de covid-regels van de Handelsbeurs ▸