Le Ravage d'Ali Baba (14+) * schoolvoorstelling

jazz
voor jonge oren (6+)
di08.02.22
13:00 Deuren
14:00 Aanvang
15:00 Vermoedelijk einde
€ 8 per student

Dit is een schoolvoorstelling. Heb je interesse om te komen met je klas? 

Beklijvende muziekperformance

Le Ravage d'Ali Baba verwerkt verhalen en impressies uit vluchtelingenkampen in een prikkelend concert, waarin muziek verweven wordt met woord en beeld. Het hoge actualiteitsniveau van het thema en de verfrissende aanpak van het project leidden ertoe dat dit optreden nu ook aangeboden wordt als schoolvoorstelling, voor leerlingen en studenten vanaf de tweede graad middelbare school.

Het zorgt voor een geëngageerde muziekperformance met een melange van talloze kleuren en vormen, aangevuld met beeldmateriaal van Lisa Tahon.

Soms schrijnend en bikkelhard, soms hoopvol en intens, maar vooral: de moeite waard om te horen én te zien.

Damusic

Le Ravage d’Ali Baba is misschien wel het belangrijkste album dat ons land dit jaar voortbracht.

Enola Magazine

Naar de vluchtelingenkampen

Voor ‘Le Ravage d’Ali Baba’ trok de Brusselse drummer Simon Plancke met zijn medemuzikanten en vrijwilligers van Vzw Humain naar vluchtelingenkampen in Brussel en Duinkerke. De gesprekken die ze daar hadden met mensen op de vlucht verwerkten ze in de muziek.

Het is hun poging om met abstracte middelen een situatie te schetsen die net heel werelds is. Door afstand te nemen van te snelle meningsvorming en te kiezen voor reflectie over zo’n gevoelig thema proberen de muzikanten dichter bij de mensen zelf te komen.

You can’t help it. An artist’s duty, as far as I’m concerned, is to reflect the times.

Nina Simone

De muzikanten
 
Simon Plancke is de spil van dit project. Hij laat zich bijstaan door twee opvallende artiesten. Geluidskunstenares Els Viaene is al jarenlang in de weer met het creëren van buitengewone klanklandschappen. Gewapend met microfoons start ze vaak vanuit natuurlijke geluiden om luisteraars op sleeptouw te nemen door denkbeeldige en organische nieuwe werelden op de wip tussen het passieve horen en actieve luisteren. 

Toetsenist Jozef Dumoulin is uitgegroeid tot een van de buitenbeentjes van de Belgische jazz en improvisatie. Ook hij is een klankreiziger, voortdurend op zoek naar nieuwe dimensies van geluid. Hij maakte het allereerste solo-album voor Fender Rhodes en staat steeds garant voor een beleving die even origineel als futuristisch aanvoelt.

Een album en een boek

Voor de muziek deed Simon Plancke aanvankelijk een beroep op Hendrik Lasure, Thijs Troch en Elias Devoldere (schntzl, An Pierlé Quartet, Nordmann, Hypochristmutreefuzz). Samen maakten ze het album+boek, dat op 1 december 2019 verscheen via WERF Records. 

Het boek bevat teksten van 9 geëngageerde auteurs die ook meegingen naar de vluchtelingenkampen en hun indrukken en opgetekende verhalen verwerkten in persoonlijke bijdragen: Anne Provoost, Yasmien Naciri, Aya Sabi, Dalilla Hermans, Carmien Michels, Sabrine Ingabire, Rachida Lamrabet, Birsen Taspinar en Ann Lamon. 

Daarnaast bevat het boek fotomateriaal van Light Of The Children, dat kinderen zelf foto’s liet maken in de vluchtelingenkampen.

Dit is een schoolvoorstelling. Heb je interesse om te komen met je klas?

foto © Anton Coene

Programma

Le Ravage d'Ali Baba
Simon Plancke (drums, elektronica), Jozef Dumoulin (toetsen, elektronica), Els Viaene (geluidskunst)
Ga in de klas aan de slag met de lesmap
Door de actuele thematiek nodigt dit concert enorm uit tot reflectie en is het dankbaar materiaal om in de klas rond te werken. Daarom biedt Jazzlab een lesmap aan voor leerkrachten om het juiste kader te kunnen meegeven voor de leerlingen het concert bezoeken.
De lesmap bestaat uit verschillende modules rond het thema van vluchtelingen, kritisch denken, empathie, culturele en sociale vaardigheden, maar ook rond geïmproviseerde muziek en jazz, en is dus in verschillende vakken te gebruiken. Ze is op aanvraag te verkrijgen bij cleo.janse@handelsbeurs.be.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Veiligheid voorop tijdens corona

De Handelsbeurs opent terug haar deuren.
Hou bij je bezoek rekening met onderstaande regels.

  • Afstand houden en handen ontsmetten.
  • Vergeet je mondmasker niet, ook tijdens het concert.
  • Kom tijdig want concerten beginnen stipt.
  • Meld je aan met je bubbel.
  • Ben je ziek? Blijf dan thuis.

  Bekijk de covid-regels van de Handelsbeurs ▸

  Livestreams via Sound of Ghent

  De Handelsbeurs zet in op ambitieuze livestreams via Sound of Ghent, een platform dat ze zelf mee hebben ontwikkeld. 

  We kijken verder dan de klassieke concertregistratie, met creatieve samenwerkingen tussen band en regie.