Ha'fest: Illuminine, Carate Urio Orchestra, Yodok III e.a.

ingetogen, krachtig
pop / rock / song, jazz
overdag
€7 voor studenten
za29.04.17

Op het kruispunt van muziek

Tijdens Ha'fest laten artiesten uit alle hoeken van het muzikale spectrum horen waar het hen om draait. Dag 1 is inmiddels uitverkocht. Op deze tweede festivaldag worden de drie hoofdacts afgewisseld met kortere concerten ertussen.

  • Om 15u geeft Liesa Van der Aa het startschot op de Kouter.
  • Daarna volgen intense jazzsolo's of drum battles, ingetogen dans performances en dromerige soundscapes van internationaal talent.
  • Je zou voor minder honger krijgen. Daarvoor serveren we festivalhapjes of zelfs een hele menu.
Carate Urio Orchestra (lp-release)

Joachim Badenhorst verdiende de voorbije 15 jaar zijn strepen in de impro en experimentele jazz scene. Met al even getalenteerde, internationale kameraden verkent hij in Carate Urio Orchestra alle hoeken van de vrije improvisatie. Invloeden van art rock tot noise zorgen voor een boeiend verhaal.

Op Ha'fest stellen ze hun nieuwe lp Garlic and Jazz voor het eerst live voor. Een extra reden om te komen luisteren: de Amerikaanse trompettist Jacob Wick vervoegt voor de gelegenheid de band.

Illuminine (cd-release) Ergens tussen neoklassiek, postrock en ambient huist de wereld van Kevin Imbrechts a.k.a. Illuminine.

Waar zijn geprezen debuut #1 (2015) je deed wegdromen naar een wereld vol 'klaterende bergbeekjes, voorbijtrekkende wolkenzeeën en wuivende grasvlaktes', voegt #2 meer dynamiek toe en de dreiging van een naderende apocalyps.

Ook voor zijn tweede worp kreeg Illuminine hulp van de IJslandse geluidsman Birgir Jon Birgisson (Sigur Ros, Violent Femmes, …). De sound van Olafur Arnalds, A Winged Victory for the Sullen en Nils Frahm loeren om de hoek, niet mis.

Een juweel van een plaat, een discreet meesterwerk ****

De Morgen over #1

Yodok III De muziek van Yodok III houdt je makkelijk in een greep met unieke slagwerk, diepe tonen van de tuba en verbredende gitaareffecten en -drones. Na hun verschijnen in de gerenommeerde serie New Wave of Jazz (2014) van het label Tonefloat, volgde het album Legion of Radiance (2016) bij Consouling Sounds.

Dit laatste bestond uit één monolitische track van atmosferische en mysterieuze drones in vrije improvisatie. Een geslaagde samenwerking; gebundelde krachten van de Noren Tomas Järmyr (Zu, Barchan) en Kristoffer Lo met de Belgische minimalistische ambient muzikant Dirk Serries (Microphonics, Fear Falls Burning, VidnaObmana,…).

Onder haar kunstplatform One Trick Pony houdt Liesa Van der Aa halt in de Handelsbeurs met twee producties op locatie:

In Villeclopedy vermengt de verstilde muziek van haar strijkkwartet One Trick Pony zich met de stadsgeluiden op het Kouterplein. De compositie vertrekt van de klank en de betekenis van de geluiden in een stad: een klankenuniversum van passanten, auto's, trams, drilboren en hoogtekranen. Het is een pleidooi voor rust, stilte en een vleugje melancholie.

Voor Loo Tunes moet je afdalen tot de Handelsbeurstoiletten. Daar is Van der Aa's compositie voor strijkkwartet te horen, gericht op mensen die gehoor geven aan de roep van de natuur. Een mix van barokmuziek, soft kitch jazz en easy-listening abstract music.

‘Op sommige plaatsen hoor je in toiletten Céline Dion. Elders houden ze het bij licht klassieke muziek. Daardoor ben ik gaan nadenken over de ideale soundtrack bij een wc-bezoek.'

Liesa Van der Aa

Al is hij klassiek geschoold, ook met jazzpiano amuseert de Poolse Marcin Masecki zich te pletter. Samen met drummer Jerzy Rogiewicz laat hij tijdens Ha'fest obscure ragtimes vrolijk ontsporen.

Masecki staat erom bekend zich binnen een breed scala aan stijlen te begeven. Virtuoos fusioneert hij schijnbaar tegenover elkaar staande genres en doet hij grenzen tussen hoge en lage cultuur vervagen.

Drumster Karen Willems (Zita Swoon, Novastar, Yuko, Inwolves ...) is een van de meest inventieve muzikanten van haar generatie. Zelf voelt ze zich geen drumster, maar eerder ‘een schilder, die kleur wil geven aan een groep’.

Zo heeft ze een heuse ‘goocheldoos’ waaruit ze allerlei geluidjes kan toveren. Dat doet ze op Ha'fest samen met één van haar zielsverwanten, drummer Eric Thielemans.

Joachim Badenhorst behoort al enkele jaren tot de boeiendste figuren uit de Belgische improvisatiewereld. Hij is een figuur die respect afdwingt tot in de verste uithoeken van de wereld, getuige ook de titel ‘Beste Klarinettist van 2011` gegeven door een groep internationale jazz journalisten. Zijn projecten weerspiegelen een grenzeloze nieuwsgierigheid met het Carate Urio Orchestra als zijn magnum opus. Op het terras hoor je hem puur en solo.

Saxofonist Mattias De Craene speelt onder meer bij Manngold de Cobre, FES, Nordmann en Yves Peetes Group. Hij is een muzikant met een bijzondere interesse voor projecten waarin improvisatie het codewoord is. Op Ha'fest gaat hij solo.

Met Ballets Confidentiels brengen danseressen Johanne Saunier (ROSAS) en Ine Claes (joji inc) hedendaagse dans dichterbij het publiek en omgekeerd. Op het programma voor Ha'fest: 'Breathing' en 'Two women and a drummer'

Ha'fest gaat door op vr 28 en za 29 april.


Extra info

YODOK III
Tomas Järmyr (drums), Kristoffer Lo (tuba, flugabone), Dirk Serries (elektrische gitaar)

Voor fans van Consouling Sounds & A Winged Victory for the Sullen

Carate Urio Orchestra (lp-release)
Joachim Badenhorst / BE (rieten), Sean Carpio / IRE (drums, gitaar, zang), Sam Kulik / US (trombone, gitaar, zang), Jacob Wick / US (trompet), Pascal Niggenkemper / DE (contrabas), Brice Soniano / FR (contrabas) Nico Roig (ES)- gitaar

Voor fans van The Cinematic Orchestra, psychedelische ambient & jazz

Illuminine (cd-release)
Kevin Imbrechts (gitaar), Christophe Vandewoude (piano), Mathijs Bertel (viool, samples), Beatrijs De Klerck (viool), Tine Anthonis (cello), Robby Govaerts (gitaar), Dirk Timmermans (trompet)

Voor fans van Ólafur Arnalds & Nils Frahm

'Villeclopedie' van Liesa Van der Aa
One Trick Pony (strijkkwartet), Sarie Van der Aa (concept), Liesa Van der Aa (compositie)

Voor fans van melancholische soundscapes

Joachim Badenhorst solo (rieten)

Voor fans van jazz & impro

Mattias De Craene I (saxen)

Voor fans van jazz & impro

Marcin Masecki (piano), Jerzy Rogiewicz (drums)

Voor fans van geschifte jazz op valse piano's

Karen Willems (drums), Eric Thielemans (drums)

Voor fans van Inwolves, Yuko, soundscapes

'Breathing' en 'Two women and a drummer' van Ballets Confidentiels
Johanne Saunier & Ine Claes (dans), Joao Lobo (drums)

Voor fans van hedendaagse dans met een hoek af

Uit het Handelsbeurs Magazine:

In het kader van

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?

Korting à la carte

Kom je wel meer naar de Handelsbeurs? Doe je voordeel vanaf vier concerttickets.

  • 4 of 5 concerten -10% op de basis- of reductieprijs
  • 6 of 7 concerten -15% op de basis- of reductieprijs
  • 8 of meer concerten -20% op de basis- of reductieprijs

Bestel à la carte online ▸