DUYSTERfestival - Indrė Jurgelevičiūtė / Astronaute / Sam De Nef

pop / rock / song
za13.11.21

Opgelet, voor dit concert krijg je enkel toegang met een Covid Safe Ticket.
Lees hier meer over de covid-regels van de Handelsbeurs.

Opgelet, dit concert vindt plaats tijdens het Gentse Lichtfestival. Dit zal het verkeer en de doorgang danig belemmeren in de stad. Kom tijdig en het best met het openbare vervoer of de fiets.

Duyster in het donker

In de luwte van het Gentse Lichtfestival maakt de Handelsbeurs de omgekeerde beweging. We duiken de duysternis in. Op dit gloednieuwe muziekfestival zijn niemand minder dan Ayco Duyster en Eppo Janssen curatoren van dienst.

20u - Indrė Jurgelevičiūtė solo - Magisch minimalisme

Indrė Jurgelevičiūtė (Merope, Solo & Indrė, Book of Air) zingt en speelt op de kanklės, een soort citer uit Litouwen. Ze combineert het rustige minimalisme van de Litouwse folklore met een wervelwind van nieuwe ideeën.

“Indrė’s music speaks about human connection with nature and ritual magic in everyday life, and offers the listener a gift of soft melancholy and a quiet joy of being. Uniquely and sensitively expressed through the magic sound of the strings of Indrė’s kanklės, all these emotions once again reveal to us the profound meanings that are common to all world cultures.”

21u - Astronaute 

Astronaute is de band rond Myrthe Luyten (Mad About Mountains) en Bert Hornikx. Ze kamperen op hetzelfde domein waar ook Sharon Van Etten, J. Tillman en Sam Amidon hun zomer doorbrengen. Hun intieme folk verzilveren ze in de nieuwe ep Recircle, waar 'Twist' als nieuwe parel komt bovendrijven.

Naast 'Twist' herwerkt de band vier nummers van hun lp Circle (2018, KLANKZALF). Deze plaat is een kroniek over leven in een schemerzone, het gefluister van een interne dualiteit. Ze vertelt verhalen over loslaten, over liefhebben, over schoonheid en de donkere kanten van een bestaan. 

Astronaute klinkt mooi en ingetogen, maar is tegelijk ook rustig maar ongedurig, zoals de slogan van 'duyster' luidde. Ze heeft een donkere, diepe stem die wat doet denken aan de jonge Patti Smith. De sound is minimaal, maar is echt iets om te koesteren. Volgens mij brengt Astronaute dan ook de ideale 'duyster'-muziek.

Eppo Janssen in De Morgen

22u15 - Sam De Nef

Sam De Nef is de nieuwste telg van de Unday Records-familie, waar ook The Bony King of Nowhere, Nordmann en Flying Horseman huishouden. Met dit nieuwe soloproject presenteert hij zijn debuut Lonely Day, Crowded Year met full band. Denk aan ongepolijste folk doordrenkt van nostalgie.

Tijdens de lockdown van maart 2020 volgde na enkele demo's al snel een platendeal. Die eerste plaat nam hij op met Nicolas Rombouts (Dez Mona, Ottla, Stef Kamil Carlens) en PJ Decraene (Rhinos are People too), die inmiddels ook in zijn live band zitten. Inspiratie komt van artiesten als Dylan, Jack Kerouac, Leonard Cohen en Karen Dalton, maar Sam De Nef etaleert een indrukwekkende eigen stem en blijft uit de buurt van clichés.

“Tijdens mijn eerste reis naar Servië, op bezoek bij de familie van mijn vriendin, ging een nieuwe wereld voor me open. Mensen speelden hun liedjes rond de eettafel. Wat ik zag was een gezin dat eten, alcohol en verhalen deelde waar iedereen zich mee kon identificeren. Deze ervaring opende een nieuw perspectief, er hing inspiratie in de lucht. Ik wil verhalen vertellen en mensen raken met eenvoudige liedjes en kleurrijke taal. "

Programma

20u - Indrė Jurgelevičiūtė
Indrė Jurgelevičiūtė (zang, kanklės)
21u - Astronaute
Myrthe Luyten (gitaar, zang), Bert Hornikx (drums, synths, mix)
22u15 - Sam De Nef
Sam De Nef (zang, gitaar), Nicolas Rombouts (bas), Pieter-Jan Decraene (gitaar, toetsen), Frederik Daelemans (gitaar), Cis De Gendt (drums)

In het kader van

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Veiligheid voorop tijdens corona

Vanaf 18 november gelden nieuwe huisregels.

  • Elk concert is er Covid Safe Plus controle.
  • Mondmaskers zijn verplicht.
  • De bar opent na het concert, met bediening aan tafel.
  • Er is ventilatie met CO2-meter.
  • Ben je ziek? Blijf dan thuis.

Bekijk de covid-regels van de Handelsbeurs ▸

Livestreams via Sound of Ghent

De Handelsbeurs zet in op ambitieuze livestreams via Sound of Ghent, een platform dat ze zelf mee hebben ontwikkeld. 

We kijken verder dan de klassieke concertregistratie, met creatieve samenwerkingen tussen band en regie.