Denk Zorg: 'Kwetsbaarheid'

di19.04.22

Denkers van nu over gezondheid van morgen

Denk Zorg is een reeks van meerstemmige voorstellingen die scherpe denkers op het podium samenbrengt.

Zorgverleners, wetenschappers, opiniemakers en kunstenaars ontleden de medisch-ethische dilemma’s in een mensenleven en confronteren ons met de grote vragen van onze tijd. In woord, muziek en beeld.

Deze editie

Hoe slagen we er toch in: leven alsof we onsterfelijk zijn en onze kwetsbaarheid negeren? Tot ongeluk, ziekte of ander onheil ons bestaan op losse schroeven zetten.

In Denk Zorg #6 reflecteren we over de kwetsbaarheid van patiënten en zorgverleners maar ook over de fragiliteit van het mens-zijn.

Is mildheid een medicijn voor de broosheid van het leven? Sterkt het ons om te spreken over fouten en tekorten? Moeten we onze kwetsbaarheid op afstand houden of net omarmen? Wie denkt vanuit kwetsbaarheid ziet de wereld anders.

Met als gasten

 • Connie Palmen studeerde Nederlands en filosofie en debuteerde in 1991 met De wetten, een roman die haar onmiddellijk een van de meest gelezen en geliefde auteurs in Nederland maakte. Palmen heeft
  inmiddels een groot en hecht oeuvre opgebouwd, waarin romans en essaybundels elkaar afwisselen. Haar romans hebben een sterk filosofische dimensie, haar essays zijn sprankelend en literair van stijl.
  Ze is een meesteres in het analyseren van schijnbaar tegengestelde begrippen, zoals lichaam en geest, fictie en werkelijkheid, echt en onecht.
 • Spoedarts Cathelijne Lyphout ervaart elke dag hoe kwetsbaar we zijn wanneer ons lot onverwachts in
  de handen van een onbekende ligt. Op de hectische Spoedgevallendienst van het UZ Gent zoekt
  ze naar mildheid en verbondenheid met de patiënten die het moeilijk hebben.
 • Kurt Audenaert is hoogleraar psychiatrie aan de UGent en psychiater in het UZ Gent. Zijn interesse gaat uit naar emotionele en cognitieve processen in relatie tot de neurobiologie, zowel in onderzoek als in de behandeling van patiënten. Er bestaat in dat kader een lange onderzoekstraditie bij mensen en dieren met impulsief en agressief gedrag.
 • Bert Vanderhaegen is priester en hoofdaalmoezenier van UZ Gent. Als bio-ethicus is hij betrokken bij Commissies voor Medische Ethiek in verschillende ziekenhuizen en woonzorgcentra. De mens is een god in het diepst van z’n gedachten maar in werkelijkheid is kwetsbaarheid de grote constante in ieders leven. Dat is een fundamentele waarheid die vaak miskend wordt.
 • Live muziek: Jan Swerts is componist-pianist met een licht obsessieve hang naar melancholie. Zijn zwarte gal bracht verstildealbums voor zoals Anatomie van de melancholie en Schaduwland. Eind 2021 presenteerde Handelsbeurs de release van zijn vierde album Oud Zeer waarin de singer-songwriter op magistrale wijze het publiek herinnerde aan het troostende feit dat we er weldra nooit meer zullen zijn. Over zijn eigen kwetsbaarheden schreef hij, samen met journalist Lander Deweer twee boeken. Een duiker op Mars (2018), over de grenzen van normaliteit en De laatste stilte (2020), over ons dierbaarste goed dat met uitsterven bedreigd is. Maar bovenal probeert hij aan de lerarenopleiding van de UC Leuven-Limburg – met de moed der wanhoop – talig sterke en cultuurminnende leerkrachten te vormen.

Een sfeervolle blik op een vorige editie van Denk Zorg:

Een initiatief van UZ Gent, i.s.m. Handelsreizigers in Ideeën en Handelsbeurs Concertzaal.
foto © Koen Meiresonne

Programma

Op podium
Connie Palmen (schrijver), Cathelijne Lyphout (spoedarts UZ Gent), Kurt Audenaert (psychiater UZ Gent) en Bert Vanderhaegen (hoofdaalmoezenier UZ Gent) / Live muziek: Jan Swerts.
Voor dit evenement ontvangt u een accreditatie of een bewijs van deelname. Tickethouders zullen hiervoor gecontacteerd worden.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Veiligheid voorop tijdens corona

Vanaf 7 maart 2022 gelden volgende huisregels.

 • Er is ventilatie met CO2-meter.
 • Ben je ziek? Blijf dan thuis.

Bekijk de covid-regels van de Handelsbeurs ▸