Denk Zorg: ‘Is gezondheid ons hoogste goed?’ ◉ livestream

livestreams
di20.04.21

Dit is een online event. Met je toegangsticket kan je het event t/m 25 april 2020 (her)bekijken. In die tijd blijven tickets hier beschikbaar.

Denkers van nu over gezondheid van morgen

Denk Zorg is een reeks van meerstemmige voorstellingen die scherpe denkers op het podium samenbrengt. 

Zorgverleners, wetenschappers, opiniemakers en kunstenaars ontleden de medisch-ethische dilemma’s in een mensenleven en confronteren ons met de grote vragen van onze tijd. In woord, muziek en beeld.

De beste versie van onszelf binnen handbereik?

Is gezondheid een gegeven of een voortdurend streven? En zelfverbetering een morele plicht?
Hoe maak je gezonde keuzes? Ben je zelf verantwoordelijk voor je lijf en lot? Wat als het fout loopt? En waarom schatten we gezondheid pas écht naar waarde wanneer we ziek worden?

De beste versie van onszelf lijkt binnen handbereik. Als we maar gezond eten, voldoende bewegen en ons goed verzorgen. Ook vaccinatie, genetica, (zelf)screening en digitalisering brengen een lang en gezond leven dichterbij. Tegelijk reduceren we gezondheid vaak tot een zuiver lichamelijke kwestie.

Op mentale problemen rust een taboe en we hebben weinig oog voor de maatschappelijke context waarin een ziekte ontstaat. 

Gezondheidsadvies krijgt u niet tijdens deze vierde editie van Denk Zorg. Maar we serveren u wel een stevige portie inzichten over gezondheid en maatschappij, ziekte en medicalisering en lichaam en geest.

Een sfeervolle blik op de vorige editie van Denk Zorg:

Deze keer op het podium 

 • Ignaas Devisch is professor in de medische filosofie en ethiek, auteur en columnist. Hij verzorgt ook consultancy op het vlak van ethiek en filosofie voor bedrijven en particulieren. Devisch is verbonden aan de medische faculteit van de Universiteit Gent en publiceert en spreekt regelmatig in binnen- en buitenland, zowel voor een gespecialiseerd als voor een breed publiek. Hij is ook publiek filosoof en regelmatig te gast op radio en televisie om duiding te geven bij ethische en filosofische kwesties. Daarnaast is hij vaste columnist bij De Standaard. © foto Koen Broos
 • Bregje Hofstede schrijft naast romans ook essays waarin de vervlechting tussen geestelijke en lichamelijke gezondheid een terugkerend thema is. In 2016 verscheen ‘De herontdekking van het lichaam’, een werk waarin ze haar eigen ervaring met burn-out in een groter maatschappelijk en filosofisch verband stelt. In 2021 volgde ‘Slaap vatten. Hoe een slapeloze de nacht terugwon’. Daarin beschrijft ze hoe slaap een instrument werd om beter te kunnen presteren. Maar is die prestatiedruk geen vijand van onze slaap, en van onze gezondheid in het algemeen? © foto Willemieke Kars
 • Hematoloog Tessa Kerre (UZ Gent en UGent) leert elke dag van haar patiënten hoe belangrijk gezond zijn is. En wat er allemaal verdwijnt als je zwaar ziek wordt. Gezondheid is een kostbaar goed waarvan je de waarde vaak pas ziet wanneer het er niet meer is. Ze coördineerde de redactie van het boek ‘Gezond en wel, met dank aan de wetenschap’. Dat bundelt de expertise en het onderzoek van 64 experten van het UZ Gent en de UGent. Een enorme verrijking voor haar persoonlijk. “Het gaf me een goed beeld van de inzet en de expertise van collega’s. Het boek bewijst hoeveel we weten, maar ook hoeveel we niet weten en misschien ook nooit zullen weten”. © foto Bruno Bollaert
 • Eric Mortier is gewoon hoogleraar aan de UGent en gedelegeerd bestuurder van het UZ Gent. Hij is geïnteresseerd in al wat in ons wonderbaarlijk universum bestaat of niet bestaat © foto Christophe Vander Eecken
 • Gwendolyn Portzky is klinisch psychologe, doctor in de Medische Wetenschappen en cognitieve gedragstherapeut. Ze werkt als hoofddocent medische psychologie aan de Faculteit Geneeskunde Gezondheidswetenschappen van de UGent. Ze is ook directeur van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) en directeur van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek van de Universiteit Gent. Voor haar klinisch werk is ze verbonden aan de dienst Psychiatrie van UZ Gent. Ze werkt er vooral met suïcidale patiënten, patiënten met depressie, burn-out en/of eetstoornissen. 
 • Sioen is een veelzijdige singer-songwriter uit onze thuisstad Gent. Tijdens deze reflectieavond over gezondheid komen zijn twee passies samen: muziek en koers. Hoe blijft hij mentaal en fysiek fit? Verwacht u voorts aan enkele knappe Engelstalige pop- en rocksongs, solo gebracht op piano en gitaar. © foto Nick Proot

Photo © Christophe Vander Eecken 

Een initiatief van UZ Gent, i.s.m. Handelsreizigers in Ideeën en Handelsbeurs Concertzaal.
Met steun van Baloise Insurance

Programma

Op het podium
 • Ignaas Devisch, filosoof, ethicus en auteur (UGent) 
 • Bregje Hofstede, schrijver 
 • Tessa Kerre, hematoloog (UZ Gent en UGent) 
 • Eric Mortier, gedelegeerd bestuurder van het UZ Gent 
 • Gwendolyn Portzky, klinisch psycholoog (UZ Gent en UGent) 
 • Sioen, singer-songwriter 
 • Gastvrouw: Lies Steppe, Klara-presentatrice

Deelnemers krijgen achteraf een kortingscode voor het boek ‘Gezond en wel, met dank aan dewetenschap’. 

Voor dit event krijg je accreditering of een aanwezigheidsattest. Hiervoor worden tickethouders een week na datum gecontacteerd.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Veiligheid voorop tijdens corona

De Handelsbeurs opent terug haar deuren.
Hou bij je bezoek rekening met onderstaande regels.

  • Afstand houden en handen ontsmetten.
  • Vergeet je mondmasker niet, ook tijdens het concert.
  • Kom tijdig want concerten beginnen stipt.
  • Meld je aan met je bubbel.
  • Ben je ziek? Blijf dan thuis.

  Bekijk de covid-regels van de Handelsbeurs ▸

  Livestreams via Sound of Ghent

  De Handelsbeurs zet in op ambitieuze livestreams via Sound of Ghent, een platform dat ze zelf mee hebben ontwikkeld. 

  We kijken verder dan de klassieke concertregistratie, met creatieve samenwerkingen tussen band en regie.