Denk Zorg: 'Alles onder controle?' (livestream)

livestreams
di14.12.21
19u00 Deuren
20u15 Aanvang
€ 4 Basis

Deze avond vindt ook live plaats in de Handelsbeurs, met publiek. Lees meer.

Dit is een online event. Met je livestream-toegangsticket kan je het concert tot vijf dagen erna (her)bekijken. 

Denkers van nu over gezondheid van morgen

Denk Zorg is een reeks van meerstemmige voorstellingen die scherpe denkers op het podium samenbrengt.

Zorgverleners, wetenschappers, opiniemakers en kunstenaars ontleden de medisch-ethische dilemma’s in een mensenleven en confronteren ons met de grote vragen van onze tijd. In woord, muziek en beeld.

Over zin en onzin van screening

Screening op gezondheidsrisico’s en ziekte is verstandig. Het voorkomt erger en verhoogt de kans op genezing, nog voor er sprake is van klachten en symptomen. Doen, dus. Maar is het altijd zo simpel?

Screening kan ook leiden tot overbehandeling en medische overconsumptie. Tot nodeloze ongerustheid en valse zekerheid. Tot leven met de diagnose van een aandoening die je misschien nooit kwaad zal berokkenen. En wat als je je niet laat screenen en ziek wordt? Eigen schuld, dikke bult?

Is voorkomen beter dan genezen? Leidt screening altijd tot winst? Kunnen we ons lot écht in eigen handen nemen? Het screeningverhaal verdient nuance. Die krijg je van de sprekers op deze vijfde editie van Denk Zorg.

Met als gasten

 • Zanger-songschrijver Guido Belcanto wordt de ‘koning van het authentieke levenslied' genoemd. Hij gelooft vast dat zanger worden zijn lot was, een voorbestemming: “Voor zolang de goden het mij nog gunnen, voor zolang mijn 'karkas' standhoudt zal ik blijven gehoorzamen aan mijn artistieke credo: ‘Een zanger moet trachten pijn te verzachten’.“
 • Veerle Piessens is onderzoeker en geeft les aan de UGent, vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg. Ze doet een doctoraat over het probleem van overdiagnose bij screening en geeft de lessen preventie voor de studenten (huisarts)geneeskunde. Daarnaast is ze huisarts in een wijkgezondheidscentrum te Gent.
 • Digestief oncoloog Karen Geboes (UZ Gent en UGent) hoopt dat de bevolkingsscreening voor darmkanker ervoor zorgt dat ze later minder werk heeft als oncoloog en dat er ook voor andere tumoren efficiënte screeningsmethoden gevonden worden. Ze gelooft in vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid in het algemeen, maar ook in de zorg: om onze excellente en efficiente gezondheidszorg te kunnen bewaren, is het ook nodig om mensen aan te moedigen in maatregelen naar preventie.
 • Sigrid Sterckx is hoogleraar Ethiek en Politieke en Sociale Filosofie aan de UGent. Haar huidig onderzoek handelt over ethische en juridische aspecten van medische praktijken aan het levenseinde, Big Data en AI in de geneeskunde, en late zwangerschapsafbrekingen. Sigrid publiceert geregeld over deze thema’s (zie bijv. Personalised Medicine, Individual Choice and the Common Good, Cambridge University Press, 2018). Zij is lid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België en van de Commissie voor Medische Ethiek van het UZ Gent.
 • Elsie Decoene werkt als verpleegkundig specialist oncologie in het UZ Gent. Ze pionierde met een verpleegkundig spreekuur voor kankerpatiënten. Vandaag begeleidt ze vooral jongvolwassenen met teelbalkanker tijdens hun zorgtraject. Daarnaast vertaalt ze nieuwe inzichten uit verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek naar richtlijnen voor de praktijk. Altijd met de bedoeling om elke patiënt de beste zorg op maat te geven.

Een sfeervolle blik op een vorige editie van Denk Zorg:

Een initiatief van UZ Gent, i.s.m. Handelsreizigers in Ideeën en Handelsbeurs Concertzaal.
foto © Christophe Vander Eecken

Programma

On stage
 • Elsie Decoene, nursing specialist (UZ Gent)
 • Karen Geboes, gastrointestinal and liver doctor (UZ Gent en UGent)
 • Veerle Piessens, 28 / 5000 Translation results researcher UGent and general practitioner
 • Sigrid Sterckx, philosopher and ethicist (UGent)
 • Guido Belcanto, singer and songwriter
You will receive accreditation or a certificate of attendance for this event. Ticket holders will be contacted for this.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Veiligheid voorop tijdens corona

Vanaf 1 september gelden nieuwe huisregels.

 • Afhankelijk van het concert is er Covid Safe controle.
 • Mondmasker dragen hoeft niet of enkel bij verplaatsing in de foyer/bar/wc.
 • Gratis vestiaire en bar zijn terug open.
 • Er is ventilatie met CO2-meter.
 • Ben je ziek? Blijf dan thuis.

Bekijk de covid-regels van de Handelsbeurs ▸

Livestreams via Sound of Ghent

De Handelsbeurs zet in op ambitieuze livestreams via Sound of Ghent, een platform dat ze zelf mee hebben ontwikkeld. 

We kijken verder dan de klassieke concertregistratie, met creatieve samenwerkingen tussen band en regie.