Denk Zorg: 'Alles gaat voorbij. Maar niets gaat over.'

ingetogen
di15.12.20
19u Deuren
20u15 Aanvang
22u00 Vermoedelijk einde

Dit event zal de avond zelf ook gestreamd worden via Handelsbeurs Live. Meer info.

Denkers van nu over gezondheid van morgen

Denk Zorg is een reeks van meerstemmige voorstellingen die scherpe denkers op het podium samenbrengt. 

Zorgverleners, wetenschappers, opiniemakers en kunstenaars ontleden de medisch-ethische dilemma’s in een mensenleven en confronteren ons met de grote vragen van onze tijd. In woord, muziek en beeld.

Geneeskunde, wetenschap en maatschappij in tijden van pandemie

Covid-19 sloop ons leven binnen als een vreemd virus en maakte ziek zijn, zorg en preventie tot ‘het nieuwe normaal’. Ziekenhuizen en zorginstellingen kwam onder sterke druk en ook de maatschappij, economie en politiek raakten ontwricht. Wetenschap en geneeskunde bepalen sindsdien meer dan ooit ons doen en laten. 

Tijdens de derde editie van Denk Zorg reflecteren we over het wetenschappelijk denken en het geneeskundig handelen tijdens de coronacrisis. We plaatsen de twijfel en het zoeken tegenover de behoefte aan voorspelbaarheid en een sluitende remedie. We verkennen de grenzen van de wetenschap en zetten het dagelijks leven een avond in quarantaine. 

Meer over de gasten

 • Steven Callens is hoofd van de dienst Algemene inwendige ziekten en Infectieziekten (UZ Gent en UGent). De ervaring die hij opdeed als consultant voor de WHO tijdens de Ebola-epidemie zet hij in bij het wetenschappelijk onderzoek naar Covid-19.

  Met zijn expertise op het vlak van analyse, besmettelijkheid en behandeling van de ziekte drukt hij mee zijn stempel op het maatschappelijk debat.
 • Marjan Doom verrichtte als dierenarts aan de Universiteit Gent onderzoek naar de anatomie van het bloedvatenstelsel. Als directeur van het Gents Universiteitsmuseum zoekt ze de raakvlakken op tussen wetenschap, kunst en samenleving.

  In het essay Het Museum van de Twijfel houdt ze een bezield pleidooi voor een betere dialoog tussen wetenschap en kunst, maar ook voor herwaardering van de twijfel.
 • Eva Van Braeckel (UZ Gent en UGent) is longarts en heeft een bijzondere interesse in infectieziekten. Ze leidt de Covid-19-afdeling van het UZ Gent. Op de laatste bladzijde van haar doctoraat (2014) schreef ze: ‘De kunst bestaat erin te begrijpen en te aanvaarden dat sommige dingen niet te begrijpen of te aanvaarden zijn.’ 
 • Paul Verhaeghe is van opleiding klinisch psycholoog, van vorming psychoanalyticus. Hij werkt als gewoon hoogleraar aan de UGent. Sinds 2000 gaat zijn belangstelling vooral uit naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden.

  In het essay 'Houd afstand, raak mij aan' plaatst Verhaeghe de oorzaak én de gevolgen van de pandemie in een ruimere context. 
 • Violist Shalan Alhamwy uit Syrië en Belgisch accordeonist Jonas Malfliet vormen samen Damast Duo. De stof damast komt uit Damascus, en raakte doorheen de geschiedenis zeer populair in Europa. Deze culturele uitwisseling vind je ook terug bij het duo. Shalan genoot een klassieke opleiding viool, maar beheerst ook de Arabische traditionele muziek. Jonas voelt zich door het reizen en internationale muziekstages in heel wat stijlen thuis. In 2018 namen ze hun eerste album Safar op, waarop ze een muzikale reis maken van Syrië naar België. Binnenkort brengen ze hun nieuwe cd uit: Birds of Passage.

foto © Christophe Vander Eecken

Een initiatief van het UZ Gent, i.s.m. Handelsreizigers in Ideeën en Handelsbeurs Concertzaal.

Programma

Op het podium
 • Steven Callens, hoofd van de dienst Algemene inwendige ziekten en infectieziekten in het UZ Gent
 • Marjan Doom, directeur van het Gents Universiteitsmuseum
 • Eva Van Braeckel, longarts en hoofd van de corona-afdeling in het UZ Gent
 • Paul Verhaeghe, klinisch psycholoog en psychoanalyticus (UGent)
 • Muziek van Damast Duo (violist Shalan Alhamwy en accordeonist Jonas Malfliet)

Dit is een concert met beperkte beperkte capaciteit én mondmasker. Met welke zaken moet je nog rekening houden? Bekijk de covid-regels van de Handelsbeurs.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker? Vanaf 4 concerten krijg je korting.

Hoe meer verschillende tickets je in één keer aankoopt, hoe meer korting.

Tickets bestellen?

Korting à la carte

 • Klein parcours • 4 of 5 concerten • -10% korting op de voorverkoopprijs van losse tickets
 • Middel parcours • 6 of 7 concerten • -15% korting op de voorverkoopprijs van losse tickets
 • Groot parcours • 8 of meer concerten • -20% korting op de voorverkoopprijs van losse tickets

Bestel à la carte online ▸