Dave Douglas: ‘Secular Psalms’ (première)

jazz
do04.11.21

Opgelet, voor dit concert krijg je enkel toegang met een Covid Safe Ticket.
Lees hier meer over de covid-regels van de Handelsbeurs.

Nieuwe muziek voor Van Eyck / Een productie van de Handelsbeurs

Als een van de sleutelfiguren van de hedendaagse jazzscene presenteert de Amerikaanse trompettist Dave Douglas de gloednieuwe compositie Secular Psalms. Hij liet zich hiervoor inspireren door Van Eyck, de coronapandemie en Black Lives Matter.

Voor de uitvoering verzamelt hij een internationaal sextet en een aantal Gentse coryfeeën met een brede horizon.

We hebben misschien dierbaren verloren maar toch gaan we door. Dat is de boodschap.

Een liefde voor Van Eyck

Dave Douglas is begeesterd door de Vlaamse primitieven. Bij iedere passage in Gent gaat hij steevast het monumentale Lam Gods bezichtigen in de Sint Baafskathedraal. Hij was dan ook meteen enthousiast over de opdracht van de Handelsbeurs om ermee aan de slag te gaan. Voor Secular Psalms laat hij zich nu inspireren door Van Eyck zijn kleurgebruik, oog voor detail en zin voor compositie.

Maar ook het historische kader speelt mee. Deze kunst ontstond op de scharnier tussen de middeleeuwen en de renaissance. Muzikaal bracht dat de opkomst van de polyfonie, ook wel gecomponeerde meerstemmigheid, met zich mee. Daarbij grijpt Douglas terug naar het werk van de Vlaamse polyfonist Guillaume Dufay.

Gelijkaardig aan COVID-19 kreeg Van Eyck te maken met de pest. Douglas verwerkte in zijn compositie het emotionele leven gepaard met gebrek aan menselijk contact, isolement en afstand. Op die manier resoneren de middeleeuwen verder tot in het heden.

Een productie van de Handelsbeurs in coproductie met Jazz Brugge, November Music en Jazz fest Berlin met de steun van Stad Gent en Baloise Insurance.
© JohnAbbott

Programma

Secular Psalms
Dave Douglas (VS - trompet), Tomeka Reid (VS - cello), Antoine Pierre (BE - drums), Marta Warelis (PL - piano, harmonium), Frederik Leroux (BE - gitaren, luit, banjo), Berlinde Deman (BE - tuba, serpent, stem)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Veiligheid voorop tijdens corona

Vanaf 7 maart 2022 gelden volgende huisregels.

  • Er is ventilatie met CO2-meter.
  • Ben je ziek? Blijf dan thuis.

Bekijk de covid-regels van de Handelsbeurs ▸