Brussels Jazz Orchestra ft. Osama Abdulrasol & Jahida Wehbe: 'Night 352'

aanstekelijk
jazz, wereld
€8 voor studenten
za16.01.21
19u00 Deuren
20u15 Aanvang
t.b.c. Vermoedelijk einde
€ 22 Basis
€ 18 -26 / 65+ / EDC
€ 7 Student
€ 4.4 Uitpas met kansentarief

Om de Corona-pandemie te helpen indijken, werden in de Handelsbeurs alle concerten t/m 18 mei uitgesteld naar een latere datum of afgelast. Dit is een verplaatst concert. Tickethouders werden op de hoogte gebracht. Lees meer in het nieuwsbericht.

Brouwerij Duvel Moortgat biedt tijdens de concerten van het jazz-abonnement iedereen een Duvel op vat aan ter degustatie.

Een toets uit het oosten

Het Arabische verhaal Night 352 uit de vertellingen van 1001 nacht gaat over de blanke slavenprinses Zumurrude. De sage uit de beroemde verhalenbundel werd speciaal voor de Irakese componist en kanunspeler Osama Abdulrasol herwerkt tot een moderne parabel, die hem inspireerde tot nieuwe composities. 

In de nieuwe muziek verwerkte hij zowel zijn eigen verhaal als dat van Zumurrude. Brussels Jazz Orchestra duikt mee in de legende en brengt samen met Abdulrasol de Midden-Oosterse sfeer van Duizend-en-een-nacht weer tot leven, zij het in een hedendaags jasje. 

Night 352 verenigt een westers jazzorkest en een Arabische harp, muziek en zang, de traditie en het heden, met op de achtergrond een eeuwenoud maar blijvend actueel verhaal.

De band leerde me dat je moet blijven zoeken naar het werk dat je het liefste doet.

Het verhaal en de muziek

Nacht 345 tot 364 van Duizend-en-een-nacht gaan over de blonde slavin Zumurrude. Stel je voor dat ze uit het vergeelde papier van het boek springt en haar leven vandaag opnieuw zou leven. Schrijver Hazim Kamaledin (Longlist International Arabic Booker Prize 2015) herschreef voor componist en qanunspeler Osama Abdulrasol het verhaal over nacht 352.

Het werd een modern sprookje over hedendaagse slavernij, maar ook over de passie voor muziek, en hoe die iemands grenzen kan verleggen. Iets waar componist Abdulrasol zelf over kan meespreken.

In zijn nieuwe composities lopen traditie, heden en toekomst, maar ook fictie en non-fictie door elkaar. Zijn muziek werd gearrangeerd voor Brussels Jazz Orchestra. Het Midden-Oosterse sprookje biedt de achtergrond, de muziek vertelt het verhaal.

Foto © Johannes De Bruycker

Programma

Osama Abdulrasol (kanun, composities), Hazim Kamaledin (bewerking uit 1001 nacht), Jahida Wehbe (zang), Francois Taillefer (percussie), Brussels Jazz Orchestra (orkest)

Andere muziekliefhebbers ontdekten ook volgende concerten:

€8 voor studenten
jazz

Franse jazz op wereldniveau

do29.04.2120u15

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker? Vanaf 4 concerten krijg je korting.

Hoe meer verschillende tickets je in één keer aankoopt, hoe meer korting.

Tickets bestellen?

Korting à la carte

  • Klein parcours • 4 of 5 concerten • -10% korting op de voorverkoopprijs van losse tickets
  • Middel parcours • 6 of 7 concerten • -15% korting op de voorverkoopprijs van losse tickets
  • Groot parcours • 8 of meer concerten • -20% korting op de voorverkoopprijs van losse tickets

Bestel à la carte online ▸