Aspen labelnight

jazz
vr15.10.21

Brede waaier voor fijnproevers

Geen band deze keer, maar een label. Aspen Edities zette zich als klein, onafhankelijk platenhuis op de kaart met prachtig vormgegeven releases. De muziek die ze uitbrengen beweegt tussen jazz en improvisatie, hedendaags klassiek, pop- of folkinvloeden en elektronica. 

Deze labelnight combineert moois van het kwintet Linus + Økland / Van Heertum / Zach met de mysterieuze geluidswereld van Poor Isa en extra combinaties tussen muzikanten uit de Aspen-stal.

Linus + Økland / Van Heertum / Zach 

Gitarist Ruben Machtelinckx en rietblazer Thomas Jillings zijn al jaren compagnons de route. De componisten-instrumentalisten varen onder de vlag Linus. In 2014 debuteerde het duo en de karakteristieke eenvoud en ingetogen intensiteit van hun muziek werd meteen duidelijk. 

In de jaren die volgden sloeg de sound ook andere richtingen in. Met bevriende muzikanten erbij werd het samenspel soms experimenteler en stekeliger. De luisteraar werd in de mist gezet om vervolgens bij het nekvel te worden gegrepen met onverwachte schoonheid.

Dit kwintet, dat tekende voor de allereerste release op Aspen Edities, is het voorlopige culminatiepunt van hun zoektocht. Met verwante geesten Niels Van Heertum, Nils Økland en Ingar Zach worden compositie en improvisatie zo inventief en natuurlijk afgewisseld dat er een trance-effect ontstaat. Nu eens is de interactie zacht en dromerig, dan weer met ruwe randen. Hun muziek is vrij, maar coherent, houdt eenvoud en diepgang in balans, en zorgt voortdurend voor nieuwe verrassingen.

Poor Isa

Poor Isa is het duo van Ruben Machtelinckx en Frederik Leroux. Eerder verscheen op Aspen when the shade is stretched, een splitalbum uit 2017 waarop beide gitaristen elk één kant voor hun rekening nemen. Twee jaar later kwamen ze naar buiten met dit duoproject dat is gebouwd rond geprepareerde banjo en woodblocks.

Samen hanteren ze een heel eigen taal. Vanuit improvisaties worden elementen uitvergroot, geïsoleerd en verder ontwikkeld totdat er kabbelende composities uit te voorschijn komen. Subtiele, soms nauwelijks hoorbare klanken komen aan de oppervlakte. De ongehoorde geluidswereld van Poor Isa is steevast subtiel en mysterieus.

Een uiterst minutieus geregisseerde choreografie van eenzame noten in een vacuüm.

Jazz'halo

Niels Van Heertum solo

Niels Van Heertum is als euphoniumspeler vooral actief in de improvisatiewereld. De jongste jaren werkte hij niet alleen graag voor en met Alain Platel, maar ook met bands zoals Veder, Book of Air: vvolk, Chantal Acda en Naïma Joris. 

Begin 2017 produceerde hij zijn eerste solo-cd JK’s kamer +50.92509° +03.84800°. Datzelfde jaar volgde onder zijn hoede evergreen van Veder. Zijn laatste solo-plaat (2019) was dan weer een split-album met de Pakistaans-Amerikaanse muzikant en componist Shahzad Ali Ismaily. 

Van Heertums solomuziek mijdt de bombast, mikt op een sobere, soms desolate eenvoud. Het is minimaal, maar toch rijk. Deze artiest doet zeer mooie dingen met de combinatie van experiment en emotie, die elkaar nooit uitsluiten.

Aspen Edities

Aspen Edities werd opgericht door muzikanten Ruben Machtelinckx en Niels Van Heertum, samen met schrijfster Sanne Huysmans. Ze leggen de nadruk op ‘integrale muziek’ ofte muziek die buiten traditionele genrehokjes valt. 

De projecten waarmee Aspen samenwerkt, kiezen op koppige wijze een geheel eigen pad. En die ambitie levert op: de releases worden steevast enthousiast onthaald in binnen- en buitenland. 

Als het geraas is gaan liggen zal deze kleine, maar met liefde, creativiteit en persoonlijkheid samengestelde catalogus nog altijd overeind staan als een weldoende oase voor nieuwsgierige oren en ogen.

Enola Magazine over Aspen

A JazzLab Tour

Programma

Linus + Økland / Van Heertum / Zach
Ruben Machtelinckx (gitaar, banjo), Thomas Jillings (saxofoon, altklarinet), Niels Van Heertum (euphonium, trompet), Nils Økland (Hardangervedel), Ingar Zach (percussie)
Poor Isa
Ruben Machtelinckx (banjo, woodblocks, stem), Frederik Leroux (banjo, woodblocks, stem, thunderdrums)
Niels van Heertum solo
Niels van Heertum (euphonium)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz