Americana Avond

pop / rock / song
za12.11.05

Jon Dee Graham (solo)

Songwriter met een intieme gravelstem die op een indrukwekkend oeuvre kan terugvallen. Graham start zijn loopbaan bij diverse underground punkbandjes waarmee hij in de late jaren ’70 in het voorprogramma van The Ramones, The Clash en John Cale staat. In de tachtiger jaren verpandt hij zijn hart aan de roots country en legt met zijn band The True Believers de basis voor wat later de americana zal worden. Na omzwervingen langs artiesten als Michelle Shocked, Ry Cooder en John Doe (die later vanavond aantreedt), waagt John Dee Graham zich in ’97 eindelijk aan een soloplaat, die als een “bare-knuckled, bone-chilling solo debut” wordt omschreven door de pers. Zijn laatste album bij New West Record, waar ook Vic Chesnutt, Drive-By Truckers en Buddy Miller onderdak vinden, is weer een pareltje geworden. Graham doet waar hij het best in is: intieme americana met poëtisch sterke teksten.

Grey DeLisle

De pers is het er alvast volmondig over eens: Grey DeLisle is een straffe madam die menig americanahart harder doet slaan. Haar twee vorige platen ‘The Small Time’ en ‘Homewrecker’ werden in Oor niet minder dan de hemel in geprezen en schopten het zelfs tot een hoge ranking in de eindejaarslijstjes. Een plaats die haar met recht en rede toekomt, want Grey DeLisle introduceert een uniek geluid binnen de alternatieve americana. Een streling voor het oor is haar atypische en desolate muzikale omlijsting die wordt ingekleurd met haar expressieve stemgeluid. Op het podium laat ze zich bovendien omringen door rasmuzikanten, waaronder drummer Dave Mattacks, die vroeger speelde bij Nick Drake. ‘Iron Flowers’, die verscheen in juni 2005 en opent met een gedurfde uitgepuurde versie van Queens 'Bohemian Rhapsody', bevestigt haar status als americana godin.

John Doe, Peter Case & Michael Weston King

Als afsluiter van deze americana-avond bestijgt een supertrio songwriters het Handelsbeurspodium. John Doe maakt het mooie weer in het LA van de vroege jaren ’80 als frontman van X. Na enkele omzwervingen langs acteerklassen en filmsets, besluit Doe zich in ’88 weer op muziek toe te leggen. Hij ontdekt de kracht van americana en schrijft de ene sterke plaat na de andere. Zijn laatste, ‘Forever hasn’t happened yet’ overklast ze allemaal!

Gemakshalve noemen we de stijl van Peter Case folkrock, maar in zijn eigen woord luidt het “I’m a singer songwriter that uses all the American styles to get my stories across: blues, rock ’n roll, country, soul, R&B…& folk.. plus some rhythmic influences from around the world”. Kortom, Case is een eclectische wereldburger en laat dat in zijn muziek doorschemeren.

Michael Weston King, de enige Engelsman van het trio, vormt in ’91 The Good Sons, als het Britse antwoord op de Amerikaans alt. countrygolf. Hun platen op het Glitterhouse label worden terecht vergeleken met het beste van The Jayhawks, Wilco en Son Volt. Na tien jaar The Good Sons, is Michael Weston King de soloroute ingeslagen. Vanavond deelt hij echter graag het podium met de twee andere songwriter grootheden.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz