Zwerm & Mr. Probe / Dez mona & Box

do09.02.12

Q & A HANDELSBEURS / VOORUIT #1

In een nieuwe samenwerking gaan Vooruit en Handelsbeurs een muzikale dialoog aan. Dit ‘vraag-en-antwoord’ tussen de jazz & beyond programmator van Vooruit (Wim Wabbes) en de programmator klassieke muziek van de Handelsbeurs (Liesbeth De Voogdt) leidt tot twee aaneensluitende concerten op twee locaties. Deze kruisbestuiving van genres en stijlen is gegroeid uit zowel nieuwsgierigheid naar elkaars muzikale achtertuin als uit het besef dat (hedendaags) klassiek en eigentijdse jazz en pop/rock niet altijd zo ver van elkaar af staan. In deze eerste editie horen we klassieke muzikanten die aan de haal gaan met popmuziek (Zwerm & Mr. Probe: ‘Popcorn’) en omgekeerd (Dez Mona & Box: ‘Saga’). Scharnierfiguur in dit dubbelconcert is zanger Gregory Frateur. De avond start met ‘Popcorn’ in de Handelsbeurs en eindigt met ‘Saga’ in de Vooruit. Het publiek wordt onder speciale begeleiding van de ene naar de andere locatie gebracht.

ZWERM, MR. PROBE & GREGORY FRATEUR: 'POPCORN' (HANDELSBEURS, 20U15)

Iedere muzikant koestert wel een geheime voorliefde voor een liedje dat hij altijd had willen spelen, maar nooit aandurfde. Nu komt het elektrisch gitaarkwartet Zwerm echter uit de kast, samen met het experimentele duo Mr. Probe en Gregory Frateur. Voor die zevenkoppige cross-overformatie arrangeert onder meer Peter Vermeersch zes geliefkoosde popnummers. Evenveel componisten schrijven bovendien een nieuw werk, geïnspireerd op een van de uitverkoren songs. Toondichters als Serge Verstockt en Yannis Kyriakides gaan de dialoog aan met rockhelden als Björk, Tom Waits en Jimi Hendrix. Popcorn dus, voor muzikale veelvraten!

Popcorn is een productie van Zwerm & Mr. Probe i.s.m. Champ d’Action en Peter Vermeersch.

DEZ MONA & BOX: 'SÁGA' (VOORUIT, NA CONCERT HANDELSBEURS)

De popgroep Dez Mona van haar kant heeft al lang een zwak voor barokmuziek. In 2009 hadden zanger Gregory Frateur, contrabassist Nicolas Rombauts en accordeonist Roel Van Camp een korte, maar vruchtbare ontmoeting met een barokharp (Jutta Troch) en een theorbe (Pieter Theuns). Het smaakte naar meer. Barokmuziek straalt een soort sierlijkheid, dansbaarheid en dramatiek uit, die nauw aansluit bij het muzikale universum van Dez Mona. Tegelijkertijd geeft deze ‘oude’ klankkleur een nieuwe dynamiek aan de composities.

Samenwerking tussen Handelsbeurs Concertzaal & Kunstencentrum Vooruit

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?