Zwerm & Fred Frith

klassiek
do05.11.15

AVERECHTS VOOR VIJF GITAREN

Het elektrische gitaarkwartet Zwerm is uitgegroeid tot één van Vlaanderens meest opwindende formaties. Geen hokjesdenken en stijlorthodoxie voor deze heren. Samen met avantgardeboegbeeld Fred Frith gaat het viertal op zoek naar onontdekte klanken en texturen. Of: de gitaar zoals je haar nog nooit hoorde.

Fred Frith is een gitarist en componist met een bochtig palmares. Dat start bij de avantrock groep Henry Cow en gaat langs tal van samenwerkingen met figuren als Robert Wyatt (Soft Machine), Bill Laswell (Masacre), John Zorn en Iva Bittovà. Frith verrichtte baanbrekend werk voor de elektrische gitaarmuziek, die hij via extended techniques met touwtjes, bogen en drumstokken verrijkte.

Dit zorgde voor een eigensoortige, averechtse rock, die zijn Fred Frith Guitar Quartet de geschiedenis instuurde als pionier. Niet toevallig dus dat zijn invloeden ook tot uiting komen in de muziek van Zwerm.

Op het podium van de Handelsbeurs brengen Zwerm en Frith werk van hun beide kwartetten. En zoals het een voorhoede betaamt, is vooral het nieuwe en onverwachte van tel. Gezamenlijke improvisaties zetten koers naar onbekende klankwerelden, vol vrijheid en spelplezier.

Zwerm
Kobe Van Cauwenberghe, Bruno Nelissen, Johannes Westendorp en Toon Callier (elektrische gitaar)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?