Zefiro Torna & Frank Vangenée Trio: Scattered Rhymes

jazz
vr31.01.14

Na het concert is er een nabespreking met Frank Vaganée en Jurgen De bruyn (Zefiro Torna) over de combinatie van oude muziek en jazz. Wim Wabbes modereert.

SCATTERED RHYMES

Een ode aan Francesco Petrarca

Twee Mechelse gezelschappen, het historische muziekensemble Zefiro Torna en de jazzformatie Frank Vaganée Trio slaan de handen in elkaar. Ze bewerken canzones, ballades en madrigalen uit de middeleeuwen, renaissance en barok alsook romantische liederen en avant-gardemuziek. Bovendien schrijven ze nieuwe songs op Petrarca’s onsterfelijke verzen.

Polyfone weefsels, obsessieve cadansen, klankchemie, pijnlijke uithalen, woordeloze scatting en zalvende harmonieën vormen de elementen van een tijdloze tribute:

6 april 1327. In een kerkje bij Avignon deed een blik op een vrouw, genaamd Laura de Noves een blijvende passie ontstaan bij de renaissance dichter en humanist Francesco Petrarca. Zijn 'rime sparse' of uitgestrooide verzen krijgen vorm in 366 sonnetten later de ‘Canzoniere’ genoemd. Dit songbook staat vol met platonische liefdesbetuigingen en cryptische verwijzingen naar zijn onbereikbare schone en leest als Petrarca’s eigen psychoanalytische notitieboekje.

Naast het bezingen van Laura’s schoonheid en het klagen over haar onbereikbaarheid, wat het uitgangspunt van de hoofse liefde is, handelen de gedichten over algemene maatschappelijke of politieke thema’s. Zo werd Het Liedboek meer dan een kroniek van Petrarca’s liefdesleven.

De sonnetten vormen al eeuwenlang een inspiratiebron van talrijke dichters en werden op muziek gezet door magistrale componisten als de Machaut, Willaert, Lassus, Monteverdi, Schubert, Liszt en Schönberg.

Frank Vaganée Trio: Frank Vaganée (alto saxofoon, sopraansax, compositie/arrangement) - Jos Machtel (contrabas) - Lionel Beuvens (drums, percussie) - Gyuri Spies (klanktechnicus)

Zefiro Torna: Kerlijne Van Nevel (zang) - Didier François (nyckelharpa) - Jurgen De bruyn (theorbe, luit, zang)


Coproducenten: Stad Mechelen, CC Mechelen

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?