William Fitzsimmons

pop / rock / song
do13.03.14

WILLIAM FITZSIMMONS

William Fitzsimmons is een singer-songwriter met een boeiend en heel persoonlijk verhaal. Dat verhaal brengt hij met een full band, die springt tussen folk en elektronica.

Fitzsimmons heeft intussen een nieuwe plaat uit: Lions. Hij giet zijn ervaringen van de voorbije jaren in sfeervolle en intieme muziek. De teksten zijn overtuigd en liefdevol en worden met frêle stem gezongen. Alsof ze anders als een herfstblad zouden versnipperen onder lompe voeten.

De muziek is soms ijl en dromerig, soms verbeeldt ze een harde realiteit. Maar steeds is ze op de een of andere manier broos.

Fitzsimmons is een singer-songwriter pur sang in zijn teksten, melodieën en gitaarbegeleidingen. De band verandert de sfeer gedeeltelijk, maar dat is geen storende factor, integendeel. Fitzsimmons zet zijn elan van Gold in the Shadow met succes verder.

Het persoonlijke verhaal van deze bard uit Pittsburgh begint bij zijn blinde ouders. Door de beperking gebruikten de gezinsleden muziek om met elkaar in dialoog te gaan. Er waren allerlei instrumenten aanwezig in huis en beide ouders voorzagen William van theoretische achtergrond.

Fitzsimmons’ ouders gingen uit elkaar toen hij nog volop in de adolescentie zat, wat de teksten van zijn eerste cd's heeft bepaald en misschien wel het succes van zijn latere muziek voor een stuk verklaart.

In de laatste periode van zijn opleiding tot psychiater, grijpt hij voor het eerst expliciet naar muziek om met zijn eigen psychologische kwelduivels af te rekenen. Voor hij er goed besef van heeft, speelt hij in televisieprogramma’s, vult hij concertzalen en raakt zijn muziek verspreid tot in uithoeken waar hij niet van had durven te dromen.

De openheid waarmee hij zijn persoonlijke ervaringen deelt en het plotse succes, zorgen er voor dat zijn vrouw en hij na tien jaar uit elkaar gaan. Deze gebeurtenis en alles wat er mee te maken heeft, bezingt hij na twee jaar stilzwijgen op het album The Sparrow and the Crow. Dit album wordt op iTunes bekroond tot ‘Beste Folkalbum 2008’.

Het nieuwe album Lions (2014) beslaat alweer de laatste jaren uit zijn leven. ‘They have been wonderful, painful, long, incredibly brief, and more educational and rewarding than any I've ever lived before. ‘Lions’ is something I'm terribly proud of and utterly connected to’ (nettwerk.com)

"Eigenlijk schrijf ik steeds over hetzelfde: we hebben die capaciteit om heel aardig en liefdevol te zijn, maar als het slecht afloopt, doen we elkaar heel erge dingen aan. Zoals het hart breken van iemand waar je normaal om geeft." (lees het volledige interview met William Fitzsimmons in RifRaf, febr. 2014, p. 9)

DENISON WITMER

De muziek van Denison Witmer wordt wel eens neo-folk genoemd en fans durven hem te vergelijken met singer-songwriters uit de jaren ’70 als Cat Stevens en Nick Drake. Zijn gitaarspel klinkt eenvoudig maar vereist een complexe vingervlugheid. Zijn lyrics zijn poëtisch en bedachtzaam.

Ook deze singer-songwriter bezingt zijn verleden in zijn muziek. Witmer doet dat op even gevoelige, sobere wijze en met heel veel persoonlijke feel. Langs de ene kant is zijn leven doordesemd van gelukkig toeval, langs de andere kant heeft hij ook de bitterheid van bijvoorbeeld een overlijden gesmaakt.

Zijn eerste album liet hij persen in duizend exemplaren, terwijl hij dacht er honderd te hebben besteld. In een wanhopige poging om alles kwijt te geraken begon hij te toeren en hij verkocht alle albums. Sindsdien heeft hij overal ‘underground succes’ vergaard, zoals hij het zelf op zijn website noemt.

Voor zijn tiende album, Denison Witmer, haalde hij zijn inspiratie bij zijn kersverse vaderschap, maar ook bij het verlies van zijn eigen vader. De laatste dagen van diens leven heeft hij hem van dichtbij begeleid. Deze twee facetten komen duidelijk naar voor in de muziek en in de teksten.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?