Vijay Iyer Trio

jazz
do24.10.13

'Historicity’ was het album waarmee het Vijay Iyer Trio het ijs brak in Europa. In zijn muziek refereert hij aan een groot pallet van invloeden. Natuurlijk zijn daar Thelonius Monk en Duke Ellington bij, maar evenzeer Michael Jackson of Stevie Wonder.

Ook zijn roots zijn van groot belang: “Veel van mijn ritmische en melodische ideeën zijn afkomstig uit Indiase muziek. Evengoed verwerk ik invloeden van Afrikaanse muziek. Wij werken met een hybride muzikale taal.”

De Chicago Tribune blokletterde vorig jaar: “Men kan er niet meer omheen, Vijay Iyer is een van de meest originele muzikanten van zijn generatie.”

De Amerikaanse pianist met Indische roots bevestigde deze status door de polls die het gezaghebbende jazzmagazine Downbeat ieder jaar organiseert, compleet te beheersen. Hij werd muzikant van het jaar, ‘Accelerando’ werd Album van het jaar, het Vijay Iyer Trio werd verkozen tot ‘Beste Ensemble’, hij was ‘Beste Pianist’ en ook nog eens ‘Meest Veelbelovende Componist’. Nooit eerder won één muzikant in zoveel categorieën.

Het album ‘Accelerando’ dat vorig jaar uitkwam is de kers op de taart. In een viersterrenreview schreef De Standaard “Een sterke ritmische drive, stevig samenspel en dramatisch contouren kleuren de muziek.”

Dit alles loodste het trio tot op de grootste jazzpodia. In de Handelsbeurs kan u Vijay Iyer nog in perfecte intimiteit meemaken. Genieten wordt het zeker.

"Truly astonishing,the Vijay Iyer Trio makes challenging music sound immediately enjoyable." — National

Public Radio

Volgens Kwadratuur.be gaat Vijay Iyer Trio 'van de ruwe klei der improvisatiekunst naar ambachtelijke essenties.' Lees het artikel en lees het interview met Vijay Iyer.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?