Toumani & Sidiki Diabaté

wereld / flamenco / fado
za31.10.15

ZEVEN EEUWEN MYSTIEKE TRADITIE

Van alle koraspelers die er rondlopen – en dat zijn er een heleboel – is Toumani Diabaté de onbetwiste grootmeester. En laat hem ook nog een al even muzikale maar eigenzinnige zoon hebben. Zeven eeuwen traditie rusten op hun schouders, twee maal 21 snaren doen de rest. Wereldklasse!

De West-Afrikaanse harp of kora is een typisch Malinees instrument, en het behoort al zeven eeuwen tot de traditie van de griots, de bewaarders van de orale tradities van het Mande volk. Toumani Diabaté bracht het instrument naar het heden. Hij ontving een Grammy voor zijn album In the Heart of the Moon in 2006 en werkte samen met uiteenlopende artiesten als Björk, Taj Mahal, Herbie Hancock en Ali Farka Touré. Telkens hij een nieuwe cd uitbrengt, zijn de verwachtingen hooggespannen.

Sidiki Diabaté is nummer 72 in de 700 jaar ononderbroken vader-op-zoonketen van musici. Hij maakte op Toumani & Sidiki zijn debuut als krachtige virtuoos. Maar hij voegt nog meer aan het plaatje toe. Als twintiger met een eigen Malinees hiphop-label laat hij zich naast de traditie evengoed inspireren door hedendaagse Westerse iconen als Kendrick Lamar en Kanye West. Ook scheerde hij samen met rapper ‘Iba One’ al hoge toppen in de boomende Malinese rapscène.


"A rare treat, one of the CDs of the year." (***** Evening Standard)

"In het Bimhuis veroorzaakte het contrast tussen de volslagen rust die ze uitstraalden met het geluid dat hun heftig duellerend vingers produceerden een lichte extase in de zaal." (***** Trouw)

"This album ranks among Toumani's best work" (**** The Times)


Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?