Tabea Zimmermann (Altviool), Jörg Widmann(Klarinet) & Denes Varjon(Piano)

klassiek
do10.03.16

HET RESULTAAT VAN EEN PARTIJTJE BILJART

Muziekgeschiedenis is als biljart: de ene bal zet de andere in werking. In dit concert hoor je hoe de traditie door vernieuwing in beweging komt, en dat met drie unieke muzikanten.

Altviool met klarinet en piano, het was Mozart die voor het eerst deze combinatie volmaakte. Robert Schumann volgde met feeërieke idylles, waarop een Hongaarse Pierrot op zijn beurt overging tot poëtische pirouettes. Mozarts Kegelstatt-trio benut de lyrische mogelijkheden van altviool en klarinet in een subtiele en zeer uitgebalanceerde compositie. Het resultaat: een klein meesterwerk.

Schumann was er evenzeer door betoverd. De wonderlijke klankkleuren en unieke zeggingskracht deden bij hem droomwezens dansen in een almaar wilder spel.
Een klarinet rijkt ook verder dan melancholie, moet Widmann gedacht hebben. In de solo Fantasie bekijkt hij opgewekt wat er gebeurt als de romantische traditie in een maalmolen van Joodse klezmer en jazz belandt.

Kurtág maakt de omgekeerde beweging: Schumann loopt de 14de-eeuwse De Machaut tegen het lijf. Tijden versmelten, de bal gaat aan


Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?