Stian Westerhus: 'V' / Ottla (albumrelease)

jazz
do23.01.20

Ottla

Naast Flying Horseman en Dans Dans kreeg gitarist Bert Dockx zijn productiviteit een nieuwe uitlaatklep: het instrumentale sextet Ottla. Het is sterker verankerd in de jazz, maar bevat evengoed zijn herkenbare signatuur. Na bejubelde try-outs presenteren ze hun eerste album.

Jazz? Rock? Psychedelica? Iets daar tussenin, of iets helemaal anders? Dat hangt vooral van de luisteraar af. Of zoals Thelonious Monk het ooit zei: ‘You're supposed to know it when you hear it’.

Stian Westerhus met het project V

De Noorse gitarist en zanger Stian Westerhus kan als geen ander poëzie puren uit een amalgaam van noise en melodie. Naast diverse samenwerkingen (Motorpsycho, Nils Petter Molvær, Jaga Jazzist), staan er reeds twee bejubelde solo-albums op zijn naam. ‘Zijn muziek vervoert de ziel van de luisteraar naar hogere oorden,’ oordeelde AllAboutJazz. 

Voor dit nieuwe project 'V' schreef hij in trio sterke, emotionele, chaotische, memorabele songs. Daarvoor verzamelde hij andere powerhouses rond zich: toetsenist Ståle Storløkken van o.a. Elephant9 en Supersilent en op drums, bellen en ketels de inventieve Erland Dahlen

"V" is an electroacoustic supernova, a thundering, hissing, puffing mechanoacoustic galactic machine that sweats oil and breathes metal while spitting out angel choirs that slowly falls to the ground.

Meer info over Ottla

Ottla is de nieuwe band van de onvermoeibare Bert Dockx (Flying Horseman, Dans Dans, Strand). Wat begon bij een eenvoudige gedachte, een vaag plan om nog eens jazz te spelen, ontspoorde in een bijzonder project met een heel eigen smoel. Het werd Ottla, de voornaam van Franz Kafka’s geliefkoosde zus, naar wie de jonge Bert Dockx ooit een fiets en later zijn eerste groep noemde. 

Nu is Ottla dus opnieuw een band. En meer dan een knipoog naar Dockx’ impro-verleden, is het een nieuwe, andere, geheel eigen hybride van genres en sferen. Geen vrijblijvende stijloefening, maar een heel concreet, vitaal sextet dat onder leiding van haar bezieler vaste vorm kreeg, na een jaar stofwolken blazen en stampen in het repetitiekot. 

De neerslag van dat jaar, de eerste plaat van Ottla, klinkt speels, mysterieus, soms broos, occasioneel bruut en dwars, maar altijd spannend. Bert ging aankloppen bij producer en compagnon de route Koen Gisen om in zijn studio La Patrie de chemie en energie van Ottla te capteren in een bruisende geluidsmix. Acht songs haalden het titelloze debuut, zes eigen composities en twee covers - eentje van Sun Ra en eentje van Monk. 

Het rauwe bluesy gitaargeluid, het doelbewust dwalen langs verduisterde zijsporen, een zwak voor dissonante elektronica: het zijn hoekstenen van Dockx’ universum. Maar toch fietst Ottla dartel haar eigen weg, met botsende of harmonieuze blazers, twee contraire drummers, een broeierig ronkende contrabas.

Foto © Alex Schuurbiers

Extra info

20u15 V
Stian Westerhus (gitaar, zang), Ståle Storløkken (toetsen, elektronica), Erland Dahlen (drums, elektronics)
21u20 Ottla
Bert Dockx (gitaar), Thomas Jillings (tenorsaxofoon, klarinet), Frans Van Isacker (altsaxofoon), Nicolas Rombouts (contrabas), Louis Evrard (drums) ,Yannick Dupont (drums, elektronica, synth)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?