Steven Delannoye New York Trio feat. Frank Vaganée / In The Country

jazz
wo12.03.14

STEVEN DELANNOYE NEW YORK TRIO FEAT. FRANK VAGANÉE

Onvermijdelijk dat Steven Delannoye tijdens zijn studies in New York wortel zou schieten in de wervelende jazzscène van Manhattan. Sinds 2010 vormt hij een New York Trio met Desmond White en Jesse Simpson, dat in 2011 werd aangevuld met het vingervlugge altspel van Frank Vaganée, die nota bene ook geen onbekende is in New Yorkse kringen.

Het Brussels Jazz Orchestra, onder leiding van Vaganée, was al meerdere keren te gast in de prestigieuze Blue Note Jazz Club en kreeg het felbegeerde statuut van 'artists in residence'. Steven Delannoye stelde een boeiend repertoire samen van Thelonious Monk tot Ornette Coleman, vermengd met originele composities vers van de pen. Dit alles uitgevoerd door een 'Original American Rhythm Section’.

Steven Delannoye werd in 2009, na zijn jazzstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven, geselecteerd om met het prestigieuze BAEF (Belgian American Educational Foundation) scholarship een jaar te studeren aan de befaamde Manhattan School of Music in New York City. Hij werkte intensief samen met pianist Phil Markowitz en andere grote jazzmuzikanten. In de context van de Manhattan School of Music leerde hij de bassist Desmond White en drummer Jesse Simpson kennen.

Desmond White is een uiterst gewaardeerde akoestische en elektrische bassist. Hoewel hij in Australië een succesvolle carrière tegemoet ging, trok hij in 2009 naar New York, het mekka van de jazz, om er verder te studeren. Ook voor drummer Jesse Simpson was de Manhattan School of Music het slotstuk van zijn opleiding. Geboren uit een muzikale familie, had hij al van kindsaf ritme in de vingers.

‘Krachtig, modern en melodieus’: zo omschrijft saxofonist Steven Delannoye zijn speelstijl. ‘Veelzijdig, kieskeurig en ambitieus’: zo definieert hij zichzelf. Die kwaliteiten mocht Steven het academiejaar 2012-2013 bewijzen als musician in residence van de KU Leuven.

Sinds 2010 heeft Steven al twee tournees met zijn New Yorks trio achter de rug. Altsaxofonist Frank Vaganée werd uitgenodigd als special guest om hen te vervoegen voor een reeks concerten in 2011, wat resulteerde in het intense live-album ‘Uptown’.

Altsaxofonist Frank Vaganée studeerde jazz aan het conservatorium in Antwerpen en aan de Jazzstudio. Half jaren tachtig startte hij zijn professionele loopbaan als musicus en was hij actief in diverse jazzensembles. In 1993 stichtte hij het Brussels Jazz Orchestra (BJO) waar hij, naast lead altist, artistiek leider van is. Met het BJO realiseerde hij projecten waarmee hij internationale naam en faam toebedeeld kreeg: hij concerteerde in Europa en de Verenigde Staten en werkte samen met de grootste internationale jazzartiesten. Frank Vaganée wordt vandaag meer en meer als gastsolist gevraagd bij diverse (internationale) ensembles. Naast zijn werk als musicus en componist/arrangeur is Frank als docent verbonden aan het Lemmensinstituut te Leuven.

"Wanneer de twee elkaar treffen, wordt pas echt duidelijk hoe mooi de twee saxen samenpassen: niet door mekaar op te poken, maar door mooi samen te blenden. Zeker wanneer ze unisono spelen (nochtans een delicate kwestie waarbij elke slordigheid in de intonatie meteen naar boven zou kunnen komen) versmelten de twee haast tot een stem." (Lees de volledige recensie op kwadratuur.be)

Steven Delannoye (tenorsaxofoon) - Desmond White (contrabas) - Jesse Simpson (drums) - Frank Vaganée (altsaxofoon)

IN THE COUNTRY

In The Country brengt een soort trancejazz met singer-songwriter-elementen, country met Booker T-grooves en een berendans met Fender Rhodes, bas en vibrafoon. Kortom, een bijzondere muzikale melange.

Een Nederlands jazzmagazine omschreef hun muziek als “... de geest van Dolly Parton direct naast die van Morton Feldman, die van Paul Bley direct naast die van Damien Rice.”

Het Noorse pianotrio adapteert popliedjes. Die songs trekken ze niet enkel een jazzy kleedje aan en leuken ze ritmisch op. Ze vergroten ook de popelementen, laten ze doordrijven, schuiven ermee, trekken laden open en maken onwaarschijnlijke sonische switches.

Het trio is ontsproten uit het brein van pianist Morten Qvenild, partner van Susanna Wallumrod in Susanna and the Magical Orchestra en ooit lid van Jaga Jazzist. De groep bestaat ondertussen 10 jaar en heeft zowat alle onderscheiding die binnen de Noorse muziek te behalen vallen in de wacht gesleept. Hun concerten zijn iedere keer opnieuw een fijne belevenis, die je op typisch Noorse wijze langs verschillende muzikale horizonten voeren.


i.s.m. Jazzlab Series

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?