Spectra Ensemble & Maran Porat (piano): 'Utopia'

klassiek
za15.03.14

OP ZOEK NAAR MUZIKALE UTOPIEËN

"Ligeti heeft zich eigenlijk nooit laten opsluiten in een club of coterie. Zelfs tijdens zijn experimentele periode in de jaren ’50 en ’60 is hij eigenlijk altijd deuntjes blijven schrijven", zegt Filip Rathé in een gesprek over het programma op 15 maart. Lees het volledige interview.

György Ligeti omschreef zichzelf als “een blinde, zoekend in een labyrint”. Het briljante pianoconcerto van de Hongaar vormt het eindpunt van dat lange zoekproces waarin hij zijn muziek bleef herdenken, wars van dogma’s en conventies. Invloeden van Afrikaanse en Aziatische percussie, Amerikaanse jazz en Europese folklore versmelten er met typisch Ligetiaanse klankwolken en tegendraadse ritmes tot ‘imaginaire, synthetische wereldmuziek’.

Het Spectra Ensemble plaatst Ligeti in het gezelschap van twee al even ondogmatische componisten, die elk vanuit hun persoonlijke utopie een nieuw soort muziek schiepen. In het lange liefdeslied Bouchara vond Claude Vivier een nieuwe, onbestaande ‘taal van de liefde’ uit. Karel Goeyvaerts schreef Zum Wassermann in de aanloop naar zijn levenswerk Aquarius, de opera waarin deze belangrijkste Belgische componist van de 20ste eeuw zijn kijk op de maatschappij verklankte.

Voor de pianopartij nodigt Spectra de Israëlische pianist en componist Matan Porat uit. Daniel Barenboim noemt hem “extremely gifted” en sinds zijn debuut in de Handelsbeurs in 2011 aan de zijde van pianist Alain Planès zijn ook wij grote fan.

Filip Rathé kreeg dit jaar de Klara voor 'musicus van het jaar'. Naast artistiek leider van Spectra, was hij ook gastdirigent bij tal van ensembles en werkte hij mee aan theaterproducties als De Blinden en Middle East van LOD muziektheater.

In het kader van het concert van het Spectra Ensemble wordt op 1.03.2014 het educatief en interactief concert Blind Date Mini #2 georganiseerd (gratis).Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?