Sioen plays Graceland (dernière)

pop / rock / song
vr08.11.19

Kan je fiets een check-up gebruiken? Reserveer een plaatsje bij fietsenmaker velovelo: concert gedaan, fiets hersteld. Lees meer

Laatste keer Zuid-Afrika

In 1986 ging Paul Simon de muziekgeschiedenis in met de plaat Graceland, een uitstap naar Zuid-Afrika met inmiddels onsterfelijke songs. Meer dan 20 jaar later zakt ook singersong-writer Sioen naar het land van Nelson Mandela.

In goede compagnie brengt hij zijn eigen doorleefde interpretatie van het album. 'Een droom die waarheid werd,' aldus Sioen. Dit is de allerlaatste kans om die droom nog eens mee te maken.

Sinds lang enthousiast staan wezen op een concert. Graceland van Paul Simon is een fantastische plaat, en Sioen en zijn muzikanten deden de muziek alle eer aan.

De Standaard

De perfecte popsong die Graceland nog altijd is, met die perfecte zin “Losing love is like a window in your heart”, de opzwepende accordeonsong Gumboots of het kippenvelmoment Homeless dat in het Zoeloe begint: het blijft allemaal magnifiek.

Wat meer info

Het album Graceland herbergt enkele grote hits die iedereen kent, zoals 'You Can Call Me All', 'Diamonds On The Soles Of Her Shoes' en 'Under African Skies.' Sioen leerde het volledige album pas echt goed kennen toen hij zelf naar Zuid-Afrika trok. 

Op vraag van Oxfam ging hij in 2007 voor ‘One Day For Another World' (Gentse Feesten) een eerste keer naar Soweto, de bekendste township van Johannesburg. De interactie met plaatselijke muzikanten werkte zo aanstekelijk dat Sioen besliste om er een volledig nieuw album op te nemen, toevallig in dezelfde studio waar Graceland werd ingeblikt. 

Het legendarische origineel

Paul Simon verbaasde in 1986 vriend en vijand met een unieke sound: moeiteloos combineerde hij zijn muzikale voetafdruk met deze van verschillende Zuid-Afrikaanse topmuzikanten, die hij ter plaatse leerde kennen. Graceland werd ook een controversiële plaat: midden jaren tachtig tierde de apartheid in Zuid-Afrika nog welig. Zowel voor- als tegenstanders van het apartheidsregime drukten hun ongenoegen over Graceland uit. 

Met deze plaat bleek Paul Simon Zuid-Afrika echter eindelijk een gezicht en een stem te geven in het buitenland en kregen Zuid-Afrikaanse artiesten de kans om internationaal op de kaart te staan. 

foto © Nick Proot

Extra info

Sioen plays Graceland
Frederik Sioen (zang, gitaar), Tom Goethals (gitaar), Jan Roelkens (toetsen), PJ Seaux (basgitaar), Pieter De Wilde (drums), Stella Khumalo, Duduzile Majola, Vuyo Tshuma en Vus'umuzi Nhlapo (backing vocals), N'Faly Kouyaté (Afrikaanse percussie), Rony Verbiest (accordeon, saxofoon, klarinet, mondharmonica)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?