Sam Amidon

pop / rock / song
wo15.04.15

HEDENDAAGSE AMERIKAANSE COUNTRYFOLK IN DUO

Hoe hij het klaarspeelt, blijft een raadsel, maar Sam Amidon lijkt altijd omringd te zijn door ‘goed volk’. Voor zijn laatste album Lily-O werkt hij samen met niemand minder dan jazzgitarist Bill Frisell, die in oktober nog voor een uitverkochte Handelsbeurszaal speelde. En begin dit jaar sloeg hij voor Bright Sunny South nog Kenny Wheeler aan de haak. Voor dit concert vormt hij een duo met gitarist Leo Abrahams, een pionier binnen de ambient. Samen geven ze een welgemikte draai aan obscure folktraditionals, religieuze hymnes en murder ballads.

Bij Sam Amidon denk je in eerste plaats aan countryfolk op fiddle, banjo en gitaar. Maar zijn spectrum rijkt verder dan dat: hij is thuis in het New Yorkse free-jazzmilieu, was lid van experimentele rockbands als Doveman en Stars Like Fleas en maakte twee platen voor het IJslandse Bedroom Community-label van oprichter Valgeir Sigurdsson. Die laatste is met een indrukwekkend lijstje aan samenwerkingen, gaande van Björk en Bonnie “Prince” Billy tot Feist, een van Ijslands beste producers. Hij nam ook het producewerk van Lily-O op zich, al kwam de plaat net zoals Bright Sunny South wel uit bij Nonesuch Records. De recensies liegen er niet om: critici lusten wel muzikale pap van deze Amerikaanse fiddleman. Naar goede gewoonte verschuift hij beetje bij beetje de bakens van de folk, en buigt hij oude gebruiken om tot eenvoudige toekomstmuziek.

Leo Abrahams is een pionierende ambient artiest die vaak werkt met complexe arrangementen en vernieuwende met gitaar gegenereerde texturen. Hij werkte samen met artiesten als Brian Eno, Imogen Heap, Jarvis Cocker en Paul Simon. Daarnaast verschijnt hij ook al co-writer of arrangeur bij een amalgaam aan filmsoundtracks, waaronder Peter Jackson's The Lovely Bones en Steve McQueen's Hunger.


“Bright Sunny South is een adembenemende trip door een universum waar bij iedere halte iets nieuws gebeurt. Of hoe je je ook met verweerde bouwstenen aan moderne architectuur kunt wagen.” (Cobra.be)

“Lily-O may be the finest hour of Amidon’s well-refined approach… his most beautiful and daring arrangements yet.” (All Music)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?