Ragini trio / BB&C

jazz
di18.02.14

RAGINI TRIO

Ragini Trio bewijst dat jazz en Indische klassieke muziek heel wat raakvlakken hebben. Allebei zijn ze geënt op hetzelfde muzikale moederconcept, nl. improvisatie. De verleidelijke melodieën krijgen een pittige jazzy invulling door bad boy Lander Gyselinck en wereldreiziger Nathan Daems. In Marco Bardoscia, bassist van o.a. Pedro Fresu en Enrico Rava, vonden ze een sparring partner van een onwaarschijnlijk niveau. Een nieuw Masada Trio is geboren.

Voor de groepsnaam haalde het Ragini Trio inspiratie uit de Indische taal: een ‘ragini’ is een vrouwelijke toonladder uit de Indische klassieke muziek. Het betekent letterlijk ‘kleur/tint’ en figuurlijk ‘schoonheid/melodie’.

Het Ragini Trio hanteert een niet conventionele bezetting om deze Indische "kleuren" te schilderen. De bezetting drums/contrabas/sax is de jazz-tegenhanger van de klassiek Indische formatie tabla/tampura/sitar.

Ragini trio wordt aangedreven door technisch en passioneel vuurwerk van drie muzikanten met een sterke muzikale intuïtie. Nathan Daems, Lander Gyselinck en Marco Bardoscia brengen even krachtige als elegante muziek. Oeroud melodisch materiaal wordt geteleporteerd naar een ander continent en een ander tijdsvak waar het onverwacht een heel andere meerwaarde geeft aan het “klassieke” jazztrio. Het opent deuren naar minder platgetreden muzikale trekpleisters met meer uitdaging.

In april 2013 nam het Ragini Trio haar debuutalbum op dat onlangs werd uitgebracht op hét Belgische jazz label W.E.R.F. Geruggesteund door JazzLab Series, trekt Ragini Trio met deze debuutplaat langs de Vlaamse concertpodia. Zo ook langs de Handelsbeurs.

Nathan Daems (tenor- en sopraansaxofoon, composities) - Marco Bardoscia (contrabas) - Lander Gyselinck (drums)

Nathan Daems: “Ik kende geen bal van de Arabische cultuur, de mensen of de landen, maar vond die muziek wel heel meeslepend, op een manier die ik nog nooit ervaren had bij de muziek die ik al langer kende. Het was deze onbevooroordeelde appreciatie die aan de basis kwam te liggen van mijn fascinatie voor niet-Westerse muziek.” (Lees het volledige artikel op kwadratuur.be )

BB&C (TIM BERNE, JIM BLACK, NELS CLINE)

BB&C, het trio van Tim Berne, Jim Black en Nels Cline, speelt power jazz. Telkens weer zoeken de drie New Yorkse klasmuzikanten de grenzen van hun instrument op. Samen staan ze voor avontuurlijke maar even virtuoze muzikale projecten.

De carrière en discografie van Tim Berne zijn indrukwekkend. Als saxofonist laat hij complex gelaagde muziek swingen. Soms brengt hij prachtige tonen, dan weer laat hij zijn sax brullen. Jim Black is een van de meest veelzijdige en fijnzinnige drummers uit de New Yorkse scene. Of hij nu in een bijna klassieke jazzcontext speelt, zoals bij zijn eigen trio, of aan de zijde van Hilmar Jensson in de rockband Alasno Axis, steeds weet Black een unieke vibe uit zijn kit te halen. Nels Cline is best gekend door zijn gitaarwerk bij Wilco, maar munt ook uit in tal van eigen bands, zoals de Nels Cline Singers. Jeff Tweedy van Wilco zei ooit: “Nels Cline kan alles spelen. Soms is het zoeken naar zijn plaats in de band, maar juist omdat het zo een gevecht is, komen we altijd ergens uniek en boeiend uit.”

Alhoewel het trio onuitgegeven is kennen Berne, Black en Cline elkaar van verschillende bands waar ze samenspeelden. Hun enige cd die in de rekken ligt, The Veil, kreeg van The Guardian vier sterren. Het is een live opname in John Zorns club ‘The Stone’. Jazz Times schreef hierover: “een alchemistisch mengsel van explosieve out-jazz en apocalyptische rock met momenten van broze schoonheid.”

Live is dit een band die je van bij aanvang naar de keel grijpt en in vervoering brengt tot het laatste akkoord is geslagen.

"Tim Berne van zijn kant tekent voor de architectuur, hij is een componist die improviseert en een improvisator die componeert. Er zit altijd een interessante verhaallijn in zijn hoofd, en die nestelt zich uiteindelijk ook in het hoofd van de luisteraar, hoe loeihard en schijnbaar chaotisch de muziek soms ook wordt." (in De Morgen, 13.02.14)


i.s.m. Jazzlab Series

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?