Quatuor Ébène (strijkkwartet)

krachtig
klassiek
do23.02.17

VAT VOL TEGENSTRIJDIGHEDEN

Quatuor Ébène zit niet verlegen om een tegenstelling. Met gevoelige interpretaties van het klassieke repertoire en ook excursies richting popmuziek groeide het Franse kwartet inmiddels uit tot een gevestigde waarde.

Ze kiezen voor de vindingrijkheid van Mozart, het tragische van Beethoven en de kleurenpracht van Ravel. Kortom: een trip langs drie eeuwen strijkkwartet.

OVER DE COMPOSITIES

Beethoven hield zijn Seriosokwartet eerst verborgen voor het publiek. Misschien omdat Napoleon het hem in Wenen moeilijk maakte? Of was het werk zijn tijd te ver vooruit? Het is tot op vandaag voer voor discussie. Wel zeker is dat het opus 95 een van zijn kortste, krachtigste en meest experimentele kwartetten is.

Ravels enige strijkkwartet is niet minder emotioneel geladen, zij het wat conventioneler qua opzet. Alleszins een kolfje naar de hand van het Quatuor Ébène, dat met zijn opname van dit werk tal van prijzen in de wacht sleepte.

Niet minder indrukwekkend was trouwens hun Mozart-cd. Met het KV 421 illustreerden ze onberispelijk dat deze partituur tot de hoogtepunten van ‘s mans oeuvre gerekend moet worden.

Extra info

Vanaf 2017 verdwijnt de verdiepende tekst in de programmaboekjes ten voordele van een uitleg vlak voor of tijdens het concert. Quatuor Ebène doet dit met plezier, in het Frans.

Programma

W.A. Mozart
Strijkkwartet nr. 15 in d, KV 421
L. van Beethoven
Strijkkwartet nr. 11, opus 95 ‘Serioso’
M. Ravel
Strijkkwartet in F (1903)

Muzikanten

Pierre Colombet (viool), Gabriel Le Magadure (viool), Adrien Boisseau (altviool), Raphaël Merlin (cello)
Wegens ziekte wordt altviolist Adrien Boisseau vervangen door altvioliste Lise Berthaud


Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?