Quator Modigliani (strijkkwartet) & Jean-Frédéric Neuburger (piano)

klassiek
za06.12.14

DRIE WERKEN, DRIE TIJDSGEESTEN, DRIE BEZETTINGEN

Zo doen jonge kwartetten dat: nog voor ze een aanzienlijk deel van het basisrepertoire hebben opgenomen, beginnen ze hun horizon al te verbreden. In het gezelschap van pianist Jean-Frédéric Neuburger krijgt het Quatuor Modigliani de vrijheid om in drie verschillende bezettingen te spelen. Met muziek van Schubert, Fauré en Vierne loodsen ze je door ruim een eeuw muziekgeschiedenis.

Uitgebreid tot een pianokwintet nemen de Franse prijsbeesten werk van Louis Vierne onder handen dat zelden wordt uitgevoerd. Deze componist excelleerde als organist en daar draagt zijn harmonisch erg dense, overwegend melancholisch getinte kwintet de sporen van.

De emotionele registers worden verder opengetrokken in Faurés eerste pianokwartet: omringd door de energie en de lyriek van de buitenste delen vormen een pittig scherzo en een droevig adagio het contrastrijke hart van dit meesterwerk. Zestig jaar eerder, in 1813, rammelde de toen amper zestienjarige Schubert al aan de vorm van het strijkkwartet door een matuur adagio tussen een klassiek geïnspireerd scherzo en allegro te plaatsen.


Quatuor Modigliani:
Philippe Bernhard & Loïc Rio (viool), Laurent Marfaing (altviool), François Kieffer (cello)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?