Odegand

za16.09.06

Op 16 september zet het Festival van Vlaanderen Gent weer onder stroom tijdens de culturele seizoensopener OdeGand. Na slechts drie edities nu al een must voor elke cultuur- en muziekliefhebber in heel Vlaanderen: een hele dag lang luisteren naar unieke concerten en genieten van de muzikale animatie op straten en pleinen. Je stelt je eigen programma samen, maar een ding is zeker: je plant best geen vroege thuiskomst, want het avondspektakel op het water met vuurwerk is niet te missen. Meer info op www.odegand.be. In de Handelsbeurs kun je genieten van 3 toppers: Koen de Cauter, Mikhail Bezverkhny en Sam Tshabalala.

Koen De Cauter

Koen de Cauter in het kort voorstellen? 35 jaar muziek, richtte in ’75 het befaamde Waso quartet op wat zorgde voor de heropleving van de Hot-Club muziek in de lage landen, geprezen Brassens vertolker, projecten en opnames rond Guido Gezelle, Sydney Bechet, de Manouche zigeuners, New-Orleans Jazz, musette, Hongaarse zigeunermuziek…

En hij bracht ‘de stiel’ over op zijn kinderen. Wat zo begon als gelegenheidsensemble met enkele sporadische optredens, groeide na enige tijd uit tot het middelpunt van de activiteiten van deze familie. Ondertussen staan Waso, Vigdis Dajo en Myrddin na meer dan 15 jaar podiumervaring met allerlei formaties en projecten stevig in hun muzikale schoenen.

Daar waar Koen Hot-Club en swingjazz mengde met allerlei andere stijlen zoals musette, chanson en tsigane werden deze nog eens verder beïnvloedt met ieders smaken en voorkeuren: flamenco, klassiek, ‘moderne’ jazz, volksmuziek…

Al deze stijlen worden echter op een zo natuurlijke wijze gebracht dat ze versmelten in een gemeenschappelijke taal die vooral gekenmerkt wordt door de dichte band tussen de verschillende familieleden.

Mikhail Bezverkhny

Tijdens OdeGand gaan de De Cauters een nieuwe uitdaging aan. De confrontatie met klassieke muziek en vooral met Mikhail Bezverkhny, de meesterviolist uit Rusland die in 1976 de Koningin Elizabeth wedstrijd won. Hij wordt bijgestaan door twee geprezen talenten: altvioliste Kathelijne Onsia en celliste Marijke Gonissen.

Samen gaan ze mee op zoek naar nieuwe kleurschakeringen in de zo eigen stem van familie De Cauter.

De kracht van hun muzikaal samenspel zit voor alles in contrasten: melancholisch of bijtend, lichtmoedig maar expressief, ernstig maar nooit zonder humor, nieuwe arrangementen en dan weer improvisatie: de gedachte tegenover het moment…

Sam Tshabalala Acoustics

Met zijn achtkoppige formatie Sabeka staat de Zuid-Afrikaan Sam Tshabalala regelmatig op grote festivals. Hij laat echter niet na om zijn publiek ook regelmatig te vergasten op de kleinere akoestische versie: het Sam Tshabalala Acoustic.

De belangrijkste en meest opmerkelijkste gebeurtenis voor het Sam Tshabalala Acoustic was een concert voor Desmond Tutu, de Nobelprijswinnaar voor de Vrede, die trouwens tot de oude vrienden van Sam’s muziek behoort.

Sam Tshabalala Acoustic brengt mooie Zuid-Afrikaanse melodieën en harmonische a capella. Alle musici zijn stuk voor stuk stevige solisten en hebben elk hun duidelijke inbreng.

Patrick Bebey is bekend als pianist van o.a Mory Kante, Papa Wemba en Myriam Makeba. Uitstapjes naar de popmuziek (Jean-Michel Jarre), naar de klassieke muziek (een compositieopdracht voor de Stuttgart Philharmonics) en jazz (Raoul De Souza) zijn voor hem niet ongebruikelijk. Net als zijn vader, de legendarische Francis Bebey, beheerst hij de ongewone Afrikaanse zangtechnieken en speelt hij de “ndewhoo” (Afrikaanse fluit), de sanza (duimpiano) en percussie.

Jack Djeyim is één van de meest vooraanstaande Afrikaanse gitaristen. Hij bracht al vier solo-albums uit en begeleidde een hele reeks stermuzikanten zoals Manu Dibango, Salif Keita en Fela Kuti.

Koko Monique Ouadjah komt uit Ivoorkust en is een eminente zangeres. Zij maakt tevens deel uit van het bekende gospelkoor “Cherubs”.

Sam Tshabalala tenslotte wordt beschouwd als één van de belangrijkste componisten van Zuid-Afrikaanse muziek. Zijn repertoire wordt gekleurd door de mozaïek van volkeren en culturen, ritmes, talen en tradities die zijn vaderland gestalte gaven. Met de Malo-poets maakte hij eind jaren ’70 furore in Zuid-Afrika en brak internationaal door. Ondanks de grote commerciële successen werden ze tijdens het apartheidsregime toch nog gekraakt en niet meer op de radio gedraaid wegens hun kritische teksten.

Sam Tshabalala ging in ballingschap en leeft tot op vandaag in Parijs. Zijn teksten vertellen over het hedendaagse Zuid-Afrika, over hoop en over het leven in de townships.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?