Novastar

pop / rock / song
za03.05.14

NOVASTAR

Het heeft even geduurd, maar de fans weten dat Joost Zweegers (Novastar) altijd tot het uiterste gaat bij het opnemen van een nieuw album. Kwaliteit kost tijd. In het geval van Zweegers precies vier jaar, de tijd die hij nodig heeft voor ieder nieuw album.

Voor zijn vierde plaat, getiteld Inside Outside, strikte Zweegers een grote naam uit de muziekwereld: John Leckie. Dat is de producer die Radiohead's The Bends op plaat zette, Muse' Showbiz, Origin of Symmetry, en hun klassieker The Stone Roses. Op die manier vergeten we er gemakshalve nog een paar, zoals The Verve, Kula Shaker, My Morning Jacket en ga maar door.

Maar Zweegers vond bovenal een muzikale soulmate in John Leckie. Iemand die Joosts liefde voor Britse pop deelt; songs met grootse refreinen, maar kleine emoties. Samen zijn ze er in geslaagd om deze liefde tot een coherent album te kneden, dat 40 minuten lang een gloedvolle, bijna broeierige sfeer ademt. Gloedvol? Laat dat nu kenmerkend zijn voor Joosts optredens, waar naast veel nieuw repertoire ongetwijfeld klassieke Novastar-songs als ‘Because’, ‘Mars Needs Woman’, ‘Wrong’ en ‘Never Back Down’ voorbij komen.

GANASHAKE

Hun hoogtepunt hebben ze nog lang niet bereikt, maar zanger Jess Jacob heeft zijn meest iconische moment al beleefd. Ganashake speelde in 2011 namelijk in het voorprogramma van Black Box Revelation, in de Ancienne Belgique.

In 2012 kwam hun tweede cd uit: Flirty Fishing. Daarover schreef Bluesmagazine: ‘Met het uitbrengen van Flirty Fishing voldoet Ganashake aan alle verwachtingen al wordt er iets meer van het bluespad afgeweken. Vanaf de zompige stonerrock van “I’ve Been Waiting” tot het überfunky “Stopsigns” wordt een zeer veelzijdige collectie zelfgeschreven materiaal aangeboden. […] De band switcht moeiteloos van zware, logge en zwarte rock naar subtiele en inventieve indiepop.’

Ganashake speelde ondertussen al een aantal grote zalen plat, vaak als support van bijvoorbeeld Roland & Mauro Pawlowski, maar ook als zelfstandige act zoals op het gerenommeerde Blues Peer Festival.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?